Rafael Márquez túži po piatej účasti na scéne majstrovstiev sveta

NETKY.SK • 7 Apríl 2018, 11:54 • 2 min
Rafael Márquez túži po piatej účasti na scéne majstrovstiev sveta

MEXICO CITY - Mexický futbalový veterán Rafael Márquez túži po piatej účasti na scéne majstrovstiev sveta. Skúsený 39-ročný defenzívny univerzál sa chce popasovať so zdravotnými komplikáciami, nedostatočnou hernou vyťaženosťou v tíme Atlas Guadalajara aj vážnymi problémami so zákonom, a urobí všetko preto, aby sa mohol predstaviť na MS 2018.

slovakia

left justify in out

Tréner "El Tri" Juan Carlos Osorio už prezradil, že Márquez bude v Rusku po jeho boku, či už ako hráč alebo v pozícii člena realizačného tímu.

"Chcem, aby vo chvíli, keď sa budem rozhodovať o nominácii, bol v najlepšej možnej fyzickej kondícii. Rád by som ho mal k dispozícii na ihrisku. Ak by to nevyšlo, tak mimo neho," skonštatoval 56-ročný Kolumbijčan Osorio.

Márquez reprezentuje od roku 1997, doteraz si najcennejší dres obliekol 143-krát. Na MS 2014 v Brazílii sa v dueli s Kamerunom (1:0) stal prvým hráčom histórie, ktorý viedol mužstvo z pozície kapitána na štyroch svetových šampionátoch.

Ak by aj niekdajší hráč FC Barcelona či AS Monako v čase finalizácie mexickej nominácie nespĺňal požadované hráčske kritériá, mohol by byť v Rusku jedným z Osoriových asistentov alebo poradcom tímu. Podľa mexických médií je však v tejto chvíli pravdepodobnejší scenár, že Márquez pôjde na svoje piate MS ako hráč. Využiteľný by mohol byť hlavne v defenzívnej línii, keďže v marcových medzištátnych prípravných stretnutiach obrancovia Carlos Salcedo a Néstor Araujo utrpeli vážne zranenia, ktoré ich vyradili z účasti na "mundiale".

Je tu však ešte jeden háčik. Nie je totiž známe, či Márquez bude môcť opustiť krajinu. V reprezentácii sa nepredstavil od chvíle, ako sa vlani v auguste ocitol na zozname ľudí, ktorých obvinili z údajných väzieb na organizácie obchodujúce s drogami. Ministerstvo financií USA vtedy obvinilo dovedna 22 osôb po viacročnom vyšetrovaní kartelu zaoberajúceho sa spomenutou činnosťou, na čele ktorého má stáť Raúl Flores Hernández. Márquez však všetky obvinenia poprel a zaviazal sa bojovať za očistenie svojho mena. "Ak by to bol problém, nehral by som ani za Atlas," podotkol víťaz Pohára konfederácií 1999 či 2-násobný víťaz Ligy majstrov (2006, 2009).

Iná mexická legenda Hugo Sánchez si myslí, že tamojšia futbalová federácia by sa mala poučiť z dávnych chýb a Márquez by mal figurovať v záverečnej nominácii na MS. "Rafa Márquez je symbol nášho futbalu. Dúfam, že predstavitelia našej federácie nespravia rovnaké chyby ako v minulosti a doprajú mu rozlúčku, akú si zaslúži. Keď to neurobili pre mňa, nech to urobia aspoň pre neho," vyhlásil niekdajší kanonier Realu Madrid (1985-1992) v interview pre televíznu stanicu ESPN. Sánchez sa so scénou MS rozlúčil v roku 1994 v USA. Štyri roky predtým v Taliansku Mexičania nehrali pre diskvalifikáciu. Neskôr už ako 39-ročný sa Sánchez nezmestil do tímu na šampionát vo Francúzsku 1998. Dovedna sa predstavil na troch "mundialoch" - 1978, 1986 a 1994.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies