Radošinci začínajú novú kapitolu na Záhradníckej 95 kabaretným pásmom

NETKY.SK • 24 September 2015, 16:38 • 2 min
Radošinci začínajú novú kapitolu na Záhradníckej 95 kabaretným pásmom

BRATISLAVA - Premiérou hudobno-zábavného programu Na dobrej adrese otvorí svoju 53. divadelnú sezónu Radošinské naivné divadlo (RND).

slovakia

left justify in out

 V poradí už 59. celovečerný titul predstavia na novej adrese - Záhradníckej ulici 95 v Bratislave, kam sa súbor presťahoval po 26 rokoch pôsobenia v priestoroch na Škultétyho ulici 5. Po prvý raz tak privíta svojich divákov vo vlastných priestoroch. "Robíme všetko preto, aby to tu bolo aj radošinské, aj naivné a hlavne, aby to tu bolo divadlo," povedal dnes na stretnutí s médiami Stanislav Štepka, umelecký riaditeľ RND, ktoré ročne odohrá 235 predstavení.

 

Radošinci otvoria novú kapitolu v priestoroch s novým javiskom, oblúkovým pohyblivým hľadiskom a zariadením divadelnej techniky nostalgickým pohľadom na tie staré. Oficiálne odomknú brány nového pôsobiska s kapacitou 330 miest multižánrovým kabaretným večerom 25. septembra. V novej inscenácii Na dobrej adrese budú spomínať všetky predchádzajúce adresy RND. "Zahráme z tých miest malé slovné a hudobné ukážky z hier, ktoré tam vznikali. Chceme sa s divákmi túlať hodinu a trištvrte, toľko predstavenie trvá bez prestávky, našou malou históriou," doplnil Štepka, autor programu, pod ktorý sa režijne podpísal Juraj Nvota. "Históriu divadla mapuje veľmi vtipným a hravým spôsobom, ale zároveň aj po prvý raz sledujeme geografiu putovania divadla. Začína sa to v roku 1963 v Klube mladých v Radošine a končí sa to až vierou, že reštartujeme nové pôsobisko RND na Záhradníckej 95," uviedla pre TASR dramaturgička Darina Abrahámová.

 

V novembri (20. 11.) súbor prinesie premiéru nového titulu Zmiešaná štvorhra. "Je to hra z najsúčasnejšej súčasnosti, v ktorej mapujem slovenskú spoločnosť v dvoch sociálnych skupinách - v rodine, ktorej sa darí, a tej, ktorá ráta večer centy a eurá. Prežijeme s nimi jeden deň," priblížil Štepka novú hru, v ktorej nechce kritizovať ani satiricky sa vysmievať alebo bolestínsky vyplakávať. "Idem to robiť tak, ako nás to naučil pán Shakespeare - zrkadliť. Budeme mať po prvý raz na javisku nielen pesničky, ale aj reklamné slogany," dodal autor, ktorý chce v novej sezóne a v nových priestoroch predstaviť radošincov inak. "Chceme pripravovať pre našich divákov prekvapenia, túžime po tom, aby boli príjemné. Tvár RND nezmeníme, to sa asi nedá, ale chceme vždy pripraviť niečo zaujímavé a iné, vynachádzavé, tvorivé, to ma ohromne baví a tento priestor je pre to priam stvorený," naznačil umelecký šéf RND, ktoré na jar prekvapí divákov "remakom".

 

Pri príležitosti 95. výročia narodenia pani Kataríny Kolníkovej a 10. výročia jej úmrtia pripravuje na máj obnovenie hry Lás-ka-nie. "Teta Kolníková v nej spolu s Jankom Melkovičom a Palom Schwarzom hrali duchov, zo zázemia sledovali, čo sa deje v tej slovenskej kuchyni," povedal pre TASR Juraj Nvota, ktorý hru režíroval v roku 1992 a bude tiež režisérom remaku. "Pokúsime sa o to, mám z toho obavy, ako sa to podarí, možno sa dáme poučiť nejakými novými technológiami."

 

V budúcnosti sa priaznivci RND môžu tešiť aj na majálesy, poetické večery či nočné programy "nočáky". Dramaturgička Darina Abrahámová potvrdila, že repertoár súboru prechádza na nové pôsobisko v plnej miere, ale objavia sa v ňom aj novinky: "Budeme sa snažiť v čo najväčšej frekvencii predstaviť čo najviac nielen nových titulov a hier, ale budú to aj atypické programy."

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies