Radičová získala kredit rozhodnej a tvrdej političky

NETKY.SK • 23 Júl 2010, 11:49 • 2 min
Radičová získala kredit rozhodnej a tvrdej političky

Radičová získala kredit rozhodnej a tvrdej političky

slovakia

left justify in out

img

Slovenská premiérka Iveta Radičová získala v Európe podľa slov jej poľského partnera Donalda Tuska kredit rozhodnej a tvrdej političky. Predseda poľskej vlády to vyhlásil po spoločnom rokovaní premiérov. Radičová je dnes na pracovnej ceste v Poľsku.
      Tusk ako obrovské uspokojenie vníma fakt, že predsedníčka vlády SR považuje Varšavu za dôstojné miesto pre jednu z jej prvých návštev po nástupe do funkcie.
      "Slovensko i Poľsko získava veľmi veľa na reputácii a na dôležitosti v EÚ vďaka tomu, že sme sa snažili fungovať zodpovedným spôsobom, že sme zodpovední za celý rad európskych záležitostí," poznamenal Tusk.
      Obe krajiny zdieľajú rovnaké názory aj čo sa týka ich potrieb v období krízy. Zároveň sú si vedomé dôležitých krokov a rozhodnutí, ktoré v tejto súvislosti treba ešte prijať.
      Ďalší rozvoj dvojstranných vzťahov vidí Donald Tusk ešte v intenzívnejšej spolupráci pri energetickej bezpečnosti a vybudovaní dopravných ciest sever-juh. Podľa jeho vyjadrenia aj Poľsko získa tým, keď sa doplní niekoľko takýchto koridorov pre prepravu tovarov a ľudí.
      Radičová pripomenula, že susediace krajiny v stredoeurópskom regióne si môžu byť viac ako nápomocné pri prekonávaní dôsledkov krízy, ako aj pri naštartovaní ekonomického rastu a tvorbe nových pracovných miest. Ubezpečila, že súčasťou pripravovaného programového vyhlásenia slovenskej vlády bude i zvýšenie energetickej bezpečnosti štátu, vrátane začatia realizácie cesty sever-juh.
      Každá z krajín by sama o sebe ťažšie odolávala dôsledkom krízy, ak by sa nestabilizovala EÚ ako celok, "a keby sa SR ako člen eurozóny nepostavila zodpovedne k stabilizácii eura," podčiarkla Radičová s tým, že oba štáty vnímajú zodpovednosť rovnako.
      Patrí k tomu konsolidácia verejných financií, zastavenie zadlžovania, vytváranie zdrojov na ekonomický rast a podpora regionálneho rozvoja. Poľsko označila Radičová za lídra ekonomického progresu, pričom dúfa, že v tomto sa spolu s ním výrazne zvyšujú i šance jeho susedov.
      Šéfka slovenskej exekutívy sa dnes ešte stretne s guvernérom Národnej banky Poľskej republiky a bývalým predsedom vlády Marekom Balekom, ako aj s predsedom Sejmu Grzegorzom Schetynom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies