Radiohead vystúpia v Izraeli aj napriek petícii

NETKY.SK • 4 Jún 2017, 09:25 • 2 min
Radiohead vystúpia v Izraeli aj napriek petícii

BRATISLAVA - Spevák kapely Radiohead Thom Yorke sa ohradil voči žiadosti vyše 50-tich osobností, ktoré skupinu žiadajú, aby nevystúpila v Izraeli. Radiohead majú naplánovaný koncert v Tel Avive na 19. júla a ten podľa Thoma bude bez ohľadu na takéto aktivity. Spevák to uviedol v aktuálnom rozhovore pre magazín Rolling Stone.

slovakia

left justify in out

Yorkovi sa nepáči, že k jeho kapele niekto pristupuje tak, „ako keby sme boli natoľko retardovaní, že nevieme rozhodovať sami za seba". Medzi signatármi výzvy je viacero ľudí, ktorých si Thom podľa vlastných slov váži. „Sú tam ľudia, ktorých mám veľmi rád, ako napríklad (režisér) Ken Loach. Ale nikdy by ma ani nenapadlo hovoriť mu, kde má pracovať, čo má robiť a čo si má myslieť."

Thom Yorke pripomenul, že gitarista Radiohead Jonny Greenwood má za manželku arabskú Židovku Sharonu Katan. „Má aj palestínskych aj izraelských kamarátov a jeho žena je arabská Židovka. Takže predstavte si, aké urážlivé to musí preňho byť - všetci tí ľudia, ktorí na vás hádžu rôzne predmety, mávajú vlajkami a hovoria, že vy o tom nič neviete," posťažoval sa Thom pre Rolling Stone.

Pod výzvou proti vystúpeniu skupiny Radiohead v Izraeli sú okrem iných podpísaní napríklad zakladateľ Pink Floyd Roger Waters či Thurston Moore, známy najmä z pôsobenia v kapele Sonic Youth. Ide o aktivitu hnutia Bojkot, odopieranie a sankcie (BDS), ktoré tlačí na všetkých umelcov a verejne známe osobnosti, aby sa Izraelu vyhýbali, a to minimálne dovtedy, kým začne dodržiavať práva Palestínčanov.

Radiohead v Izraeli hrali už osemkrát, naposledy to bolo v roku 2000. Hnutie BTS začalo byť aktívne o päť rokov neskôr.

Kapela Radiohead vznikla v roku 1985 v Abingdone a jej zloženie je dodnes nezmenené - tvoria ju spomínaný Thom Yorke (spev, gitara, klávesy), Colin Greenwood (basgitara), Ed O'Brien (gitara, vokály), Jonny Greenwood (gitara, klávesy) a Philip Selway (bicie, perkusie). Preslávili sa piesňou Creep z debutového albumu Pablo Honey (1993), po ktorom nasledovali nahrávky The Bends (1995), menovaná OK Computer (1997), Kid A (2000), Amnesiac (2001), Hail To The Thief (2003), In Rainbows (2007), The King Of Limbs (2011) a A Moon Shaped Pool (2016). V roku 2005 ich magazín Rolling Stone zaradil na 73. miesto v rebríčku najlepších interpretov všetkých čias. Greenwood a O'Brien zas nechýbali v zozname najlepších gitaristov a Yorke v rebríčku najlepších spevákov. V roku 2009 si čitatelia tohto časopisu zvolili Radiohead za druhého najlepšieho interpreta nultých rokov 21. storočia. Kapela má na konte tri ocenenia Grammy, pričom jeden zlatý gramofónik dostali tiež Yorke a Stanley Donwood za obal albumu Amnesiac. Formácia získala aj štyri Ivor Novello Awards či päť nominácií na Mercury Prize.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies