Radiohead podal žalobu na speváčku Lanu Del Rey obviňujúc ju z plagiátorstva

NETKY.SK • 9 Január 2018, 06:00 • 2 min
Radiohead podal žalobu na speváčku Lanu Del Rey obviňujúc ju z plagiátorstva

NEW YORK - Britská hudobná formácia Radiohead obvinila americkú speváčku Lanu Del Rey z plagiátorstva a podala na umelkyňu žalobu.

slovakia

left justify in out

Predmetom sporu je skladba Creep (1992) britskej rockovej skupiny, ktorou sa mala 32-ročná Američanka viac ako inšpirovať pri nahrávke titulu Get Free, osobitne jeho úvodnej pasáže. Informácie o kauze priniesol najskôr britský denník The Sun, v nedeľu ich potvrdila na jednej zo sociálnych sietí aj Lana Del Rey.

 

Speváčka, vlastným menom Elizabeth Woolridgeová Grantová, síce popiera, že by jej bola skladba skupiny Radiohead poslúžila ako inšpirácia, avšak na znak pripravenosti na kompromis ponúkla hudobníkom z ostrovnej monarchie 40 percent príjmov za túto skladbu.

 

Radiohead to však nepovažujú za dobré riešenie, pretože skladbu považujú za svoju a žiadajú 100 percent príjmov. Prípad tak skončí na súde. Creep bol prvým singlom skupiny, ktorej korene sú v anglickom Oxforde. Aktuálny Radiohead hráva tento song na koncertoch však už iba zriedkavo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona