Rádioaktivita z Fukušimy unikla "priamo" do atmosféry

NETKY.SK • 15 Marec 2011, 13:56 • 2 min
Rádioaktivita z Fukušimy unikla "priamo" do atmosféry

Rádioaktivita z Fukušimy unikla "priamo" do atmosféry

slovakia

left justify in out

Prázdna palivová nádrž začala horieť v zemetrasením postihnutej japonskej jadrovej elektrárni Fukušima-I a rádioaktivita unika "priamo" do atmosféry. Japonsko o tom dnes informovalo Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE).
      "Japonské úrady uviedli, že požiar pravdepodobne spôsobil výbuch vodíka," uviedla MAAE vo vyhlásení.  
      Požiar sa podarilo uhasiť, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na prevádzkovateľa jadrovej elektrárne Tokyo Electric Power (TEPCO).
      Panika v japonskom hlavnom meste Tokio vypukla dnes po zvýšení úrovne rádioaktivity v okolí zemetrasením postihnutej jadrovej elektrárne severne od metropoly. Niektorí obyvatelia začali opúšťať mesto, ďalší začali so zhromažďovaním potravín a zásob.
      V Tokiu namerali mierne vyššiu radiáciu než obvykle po viacerých výbuchoch v jadrovej elektrárni Fukušima-I. Informovali o tom dnes miestne úrady, podľa ktorých však nie je ohrozené zdravie obyvateľov japonskej metropoly.
      Niekoľko zahraničných veľvyslanectiev napriek tomu odporučilo personálu a svojim občanom, aby opustili postihnuté oblasti. Veľa turistov prerušilo dovolenku a mnohonárodné spoločnosti buď vyzvali zamestnancov, aby odišli, alebo zvažujú plány na odsťahovanie sa mimo japonskej metropoly.
      Z Tokia odišiel aj Český symfonický orchester, ktorý odcestoval autobusom do prefektúry Išikava na západnom pobreží Japonska po tom, čo jeho koncert zrušili.      

Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies