Radíme: Ako sa nedostať do dlhov na samom začiatku

NETKY.SK • 10 September 2013, 09:21 • 2 min
Radíme: Ako sa nedostať do dlhov na samom začiatku

BRATISLAVA - Kľúčom k finančnému úspechu mladého človeka je predovšetkým oboznámenie sa s kúpnou silou peňazí, systematickosť pri riadení svojho rozpočtu a prevzatie zodpovednosti za vlastné rozhodnutia a záväzky.

slovakia

left justify in out

Prakticky každá situácia sa dá vyriešiť. Mnohé inštitúcie pomáhajú rozložiť zadlženie na spoločne dohodnuté splátky, ktoré sú prispôsobené finančným možnostiam dlžníka. Najhorším variantom je ignorácia a postoj, akoby záväzok neexistoval. Naopak, veľmi žiaduce je spojiť sa čo najrýchlejšie s firmou spravujúcou pohľadávky a na rovinu im oznámiť svoju finančnú situáciu.

Vítězslav Kus zo spoločnosti KRUK hovorí: "Mladí ľudia sa musia naučiť rozvážnemu prístupu k záväzkom, čo občas býva dosť náročné a zložité učenie. Dôležité je taktiež prevzatie zodpovednosti za seba a uvažovanie o budúcnosti v dlhodobej perspektíve. Nedostatky v tejto zručnosti a utekanie od problémov pri prvých drobných problémoch, ako je napr. nezaplatená pokuta za jazdu mestskou hromadnou dopravou bez lístku alebo neukončenie zmluvy s telekomunikačným operátorom, môžu spôsobiť veľké problémy v budúcnosti a viesť až k strate dôveryhodnosti".

Dôsledky nezodpovedného prístupu k splateniu záväzkov môžu byť ďalekosiahle. Kde nepomôže zodpovedný prístup dlžníka, nastupujú súdy a prípadné exekúcie. A čo je najpodstatnejšie – dlhy samovoľne nezmiznú. Nesolídny dlžník môže byť aj po rokoch zapísaný do registra dlžníkov, pričom tento záznam prakticky znemožňuje čerpať v budúcnosti úver v banke alebo nakupovať na splátky. Dohoda s veriteľom je teda najlepšie riešenie, ktoré zaistí viac pokoja aj v ťažkej situácii a ochráni dlžníka pred možnými nepríjemnými následkami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona