Radikálny návrh v EÚ: Kvóty pre prijímanie utečencov

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 10:24 • 2 min
Radikálny návrh v EÚ: Kvóty pre prijímanie utečencov

BRUSEL - Európska komisia pripravila radikálne nové návrhy týkajúce sa imigrácie, ktoré by pre 28 členských krajín EÚ zaviedli kvóty pre prijímanie migrantov na základe distribučného "kľúča" stanoveného Bruselom.

slovakia

left justify in out

Plán, ktorý podporuje Nemecko a proti ktorému bude ostro vystupovať nová britská konzervatívna vláda, predstaví EK v stredu v reakcii na utečeneckú krízu v Stredomorí, píše britský denník Guardian.

 

Tento podľa Guardianu "odvážny" krok Bruselu prichádza v čase, keď EÚ pripravuje plány na vojenskú misiu proti skupinám pašerákov v Líbyi s cieľom obmedziť prílev migrantov cez Stredozemné more. Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová dnes v Bezpečnostnej rade OSN spustí iniciatívu získania mandátu na ozbrojené zásahy v teritoriálnych vodách Líbye.

 

Británia pracuje na návrhu rezolúcie BR OSN, ktorá by schválila takúto misiu, uviedli poprední predstavitelia v Bruseli. Misia pod talianskym vedením by sa podľa nich konala za účasti asi desiatich krajín EÚ - vrátane Británie, Francúzska, Španielska a Talianska – a mohla by časom v prípade vyhrotenia konfliktu zahŕňať aj NATO.

 

Hoci v EÚ existuje široká podpora týchto vojenských plánov, návrhy na rozdelenie prichádzajúcich utečencov sú veľmi kontroverzné a krajiny únie rozdeľujú. Podľa agentúry Reuters systém kvót podporujú Taliansko, Nemecko a Rakúsko, vlády početných členských štátov sú však proti - aj v súvislosti so vzostupom protiimigračných strán.

 

Britské ministerstvo vnútra v nedeľu večer uviedlo, že pre Spojené kráľovstvo je neprijateľné zavedenie iných než dobrovoľných kvót. Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok vyhlásil, že myšlienka toho, že niekto do svojej krajiny vpustí utečencov a potom žiada ich prerozdelenie medzi ďalšie členské štáty, je "šialená a nespravodlivá".

 

V súčasnosti takmer polovicu všetkých azylantov v EÚ prijímajú Nemecko a Švédsko, pričom Berlín predpokladá, že ich počet sa tento rok môže v Nemecku takmer zdvojnásobiť na 400.000, čo by boli dve tretiny z celkového počtu žiadateľov o azyl v únii za vlaňajšok.

 

Dokument EK o Európskej agende v oblasti migrácie, ktorý získal Guardian, žiada nové a záväzné predpisy vytvárajúce systém prerozdelenia utečencov medzi členské štáty na základe kvót. Do konca roka by mal byť predložený návrh legislatívnej normy o "povinnom a automaticky spúšťanom systéme premiestňovania na rozdelenie osôb jasne potrebujúcich medzinárodnú ochranu v rámci EÚ, keď nastane hromadný prílev" utečencov.

 

Brusel navrhuje do konca mesiaca aktivovať núdzové mechanizmy, ktoré by krajiny únie zaviazali rozdeliť si určitý počet migrantov a "zaistiť spravodlivú a vyváženú účasť všetkých členských štátov na tomto spoločnom úsilí". "Tento krok bude predchádzať trvalému riešeniu," píše sa v dokumente.

 

Komisia dôvodí, že niektoré členské štáty už prispeli veľkou mierou, zatiaľ čo iné "neponúkajú nič". Tvrdí tiež, že musia existovať bezpečné a legálne cesty, ktorými sa migranti môžu dostať do EÚ, inak budú títo zraniteľní ľudia ponechaní napospas kriminálnym skupinám pašerákov a prevádzačov.

 

Návrh zahŕňa systém distribučného kľúča, vychádzajúci z rôznych kritérií od HDP po mieru nezamestnanosti, na určenie toho, akú časť utečencov by mala každá z 28 členských krajín prijať.

 

O plánoch budú ministri zahraničných vecí členských krajín diskutovať budúci týždeň a v júni ich zaradia na program summitu EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies