Radikálne islamské spolky budú od 1. marca v Bosne zakázané

NETKY.SK • 26 Február 2016, 16:20 • 2 min
Radikálne islamské spolky budú od 1. marca v Bosne zakázané

SARAJEVO - Bosnianske náboženské spolky, ktoré lákajú ľudí, aby sa pridali k extrémistickým skupinám, budú od 1. marca zakázané. Oznámilo to dnes Bosnianske islamské spoločenstvo, ktoré je jedinou oficiálnou náboženskou inštitúciou zastupujúcou moslimov v tejto krajine.

slovakia

left justify in out

Desiatky spolkov, ktoré pôsobia mimo oficiálnych štruktúr najmä vo vidieckych oblastiach Bosny, sa sformovali v uplynulých rokoch. Stretáva sa v nich takmer 3000 veriacich, uviedla agentúra AP.

 

Niektoré z týchto spolkov presadzujú radikálny výklad islamu a sú preto vnímané ako ohniská extrémistickej ideológie. Viacerí z ich členov pritom odišli bojovať na strane Islamského štátu do Sýrie.

 

Bosnianske islamské spoločenstvo príslušníkov takýchto spolkov vyzvalo, aby prestali nasledovať samozvaných imámov, ktorí sa ich snažia prilákať k "monštruóznej" ideológii. Minulý mesiac do týchto spoločenstiev vyslalo aj poslov, ktorí ich členov nabádali, aby sa namiesto toho pridali k oficiálnej inštitúcii hlásajúcej tradičný výklad islamu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies