AKTUALIZOVANÉ Radikál, ktorý zaútočil na Champs-Élysées, prisahal vernosť vodcovi IS

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 17:28 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Radikál, ktorý zaútočil na Champs-Élysées, prisahal vernosť vodcovi IS

PARÍŽ - Útočník zo Champs-Élysées, ktorý v pondelok popoludní zámerne narazil do vozidla žandárstva na známom bulváre v Paríži a ktorý pri tom prišiel o život, sa v liste na rozlúčku prihlásil k džihádistom z tzv. Islamského štátu.

slovakia

left justify in out

Muž, ktorého zastrelili po tom, čo v aute plnom zbraní narazil do policajnej dodávky, prisahal vernosť vodcovi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakrovi al-Baghdádímu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie francúzskej prokuratúry.

 

Parížsky prokurátor Francois Molins uviedol, že muž - medzičasom identifikovaný ako 31-ročný Adam Djaziri -ukrýval doma, ako aj vo vozidle, ktoré pri pondelňajšom útoku použil, množstvo zbraní a munície a zdokonaľoval sa v streľbe.

 

V liste, ktorý Djaziri pred incidentom na Champs-Élysées zanechal svojim príbuzným, žiadal, aby jeho čin nebol chápaný ako samovražedný útok, ale "mučenícka operácia".

 

Podľa Molinsa dôkazy získané v priebehu vyšetrovania potvrdzujú, že Djaziri mal v úmysle rozšíriť rady bojovníkov IS v Sýrii alebo Iraku.

 

Tridsaťjedenročný muž bol už dlhší čas známy polícii ako nositeľ radikálnych islamistických názorov, napriek tomu mal platný zbrojný pas a v legálnej držbe viaceré strelné zbrane.

 

Pri domovej prehliadke u muža, vo vozidle ktorého sa našli plynové fľaše, strelné zbrane i munícia, sa podľa oficiálne nepotvrdených informácií našiel sklad zbraní.

 

Medzi stúpencov salafizmu patria údajne aj atentátnikovi príbuzní. Jeho otca, brata, bývalú manželku a švagrinú v noci nadnes francúzska polícia zadržala a vypočúvala.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies