Radičová vystúpila s prejavom na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva

NETKY.SK • 29 Február 2012, 12:01 • 2 min
Radičová vystúpila s prejavom na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva

Radičová vystúpila s prejavom na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva - Politika Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová vystúpila v utorok 28. februára 2011 v ženevskom Paláci národov s prejavom pri príležitosti 19.

slovakia

left justify in out

img

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová vystúpila v utorok 28. februára 2011 v ženevskom Paláci národov s prejavom pri príležitosti 19. zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva. Tesne predtým podpísala za Slovenskú republiku dôležitú legislatívu na ochranu detí a ich práv - Opčný protokol k Dohovoru o právach dieťaťa o procedúre oznámení. Predsedníčka vlády SR ocenila podporu krajín počas vzniku Opčného protokolu. Slovenská republika bola lídrom tohto procesu a náš diplomat Drahoslav Štefánek viedol pracovnú skupinu. "Skutočnosť, že štáty zo všetkých svetových regiónov spojili svoje sily, iba potvrdzuje, že práva detí sú rovnako dôležité pre nás všetkých, pretože deti potrebujú našu pomoc," zdôraznila premiérka. Ocenila tiež výraznú podporu mimovládnych organizácií a ďalších odborníkov.
      Veľkú časť prejavu venovala I. Radičová aktuálnej situácii v krízových regiónoch. "Posledný rok bol v znamení bojov ľudí v severnej Afrike a na Blízkom východe za slobodu a demokraciu. Avšak boj ešte nie je ani zďaleka vyhratý," povedala I. Radičová. V tejto súvislosti uviedla, že medzinárodné spoločenstvo by nemalo zostať nečinným. Podľa nej by v tomto procese mala hrať nezastupiteľnú úlohu Rada OSN pre ľudské práva. "Sme zdesení najnovšími správami zo Sýrie, kde sa násilie stalo každodennou realitou. Slovensko bezpodmienečne odsudzuje porušovanie ľudských práv a žiadame okamžité zastavenie násilia," apelovala premiérka. Doplnila, že správy relevantných inštitúcií o situácii v Sýrii naznačujú systematické útoky na civilistov, páchanie zločinov proti ľudskosti a vyžadujú si preto okamžité kroky. "Informácie o mučení, popravy, zmiznutia či dokonca zabíjanie detí by nám nemali byť ľahostajné. Vítame preto prijatie rezolúcie o Sýrii vo Valnom zhromaždení OSN zo 16. februára. Zločiny nemôžu zostať nepotrestané," dodala premiérka.
      Predsedníčka vlády SR vo svojom prejave zhodnotila aj celkovú činnosť medzinárodných organizácií v oblasti boja za slobodu a ľudské práva: "Viac ako inokedy by Rada pre ľudské práva i OSN mali vyvinúť maximálne úsilie v boji proti beztrestnosti a mali by podporovať spravodlivosť a demokratickú spoločnosť." Zdôraznila pritom kľúčovú úlohu občianskej spoločnosti v oblasti ľudských práv. Ako povedala, najmä mimovládne organizácie jasne preukázali svoju nezastupiteľnú úlohu ako inštitút včasného varovania, vzhľadom k ich priamemu kontaktu so situáciou na mieste. "Radi by sme videli ich hlbšie zapojenie v rámci národných inštitúcií na ochranu ľudských práv i v Rade OSN pre ľudské práva," uzatvorila svoje vystúpenie v Ženeve predsedníčka vlády SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies