Radičová: V slovenskej politike je málo pokory a tolerancie

NETKY.SK • 11 Október 2013, 13:18 • 2 min
Radičová: V slovenskej politike je málo pokory a tolerancie

BRATISLAVA – V slovenskej politike je podľa expremiérky Ivety Radičovej málo pokory a tolerancie, ale veľa arogancie a neslušnosti.

slovakia

left justify in out

Ako povedala v rozhovore pre agentúru SITA v deň druhého výročia pádu jej vlády, jej priama osobná skúsenosť z rokov v politike je, že aj napriek mnohým úskaliam sa politika dá robiť aj v prospech občanov a pre skutočný rozvoj krajiny, a nie prvoplánovo pre osobný či stranícky prospech. „Pre značnú časť občanov sú slová dôležitejšie než činy, ľúbivý politický marketing viac než hodnoty, pravda a spravodlivosť. Práve preto stále treba pripomínať etický a morálny rozmer politiky,“ zdôraznila.

Obdobie spred dvoch rokov hodnotí rovnako ako vtedy. Politika by mala byť podľa Radičovej o hodnotách a jednou z hodnôt je určite zaradenie Slovenskej republiky do európskych štruktúr. Európske témy totiž už dávno nie sú len zahranično-politické, ale aj vnútorné. „Stálo to množstvo námahy a byť v tomto spoločenstve má svoje výhody, samozrejme i svoje riziká, spája sa to s istými právami aj povinnosťami. Takže z hľadiska týchto hodnôt to hodnotím rovnako ako vtedy. Zdieľam hodnoty spoločnej Európy, ale som veľmi kritická k európskej byrokracii,“ povedala. 

Pravica sa pred dvoma rokmi rozštiepila podľa bývalej premiérky na rozdielnom videní dôsledkov spoločných európskych riešení na domácu situáciu v čase krízy. Upozornila, že pravicu dnes tvorí pomerne široké hodnotové spektrum a filozofické východiská. Je to však prirodzené a jednotlivé odlišné špecifiká majú svoje miesto i zdôvodnenie. „Rozdielnosti od konzervatívcov po liberálov nevznikli dnes, ale všeobecne v Európe sa formovali dlhodobo. Takže keď ide o témy, na ktoré sú rozdielne názory práve pre uvedené rozdiely, aj spolupráca je tu ťažšia. Záleží od miery stotožnenia so spoločným cieľom. Avšak slovenské delenie na ľavicu a pravicu nezodpovedá štandardom ľavice a pravice,“ zdôraznila s tým, že napríklad ani Smer-SD nie je štandardná ľavicová strana a ani OĽaNO nie je štandardná stredopravá strana.

Vláda Ivety Radičovej padla pri hlasovaní o zvýšení záruk v eurovale 11. októbra 2011, keď nezískala dôveru poslancov Národnej rady SR. Poslanci hlasovaním neschválili ani zvýšenie objemu slovenských záruk v eurovale. Za euroval a vyslovenie dôvery vláde pred dvoma rokmi hlasovali všetci prítomní poslanci za SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd a Martin Fecko zo skupiny Obyčajní ľudia (OĽ). Poslanci za Smer-SD sa pred hlasovaním prezentovali, ale nehlasovali, čím zariadili uznášaniaschopnosť parlamentu. Proti boli členovia SNS a bývalí členovia tejto strany Anna Belousovová a Rudolf Pučík. Liberáli zo SaS ani traja poslanci z OĽ sa na hlasovaní nezúčastnili. Následne parlament 13. októbra odsúhlasil konanie predčasných parlamentných volieb, keď 143 hlasmi schválil ústavný zákon o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR. Na vypísaní predčasných volieb na 10. marca 2012 sa dohodla vtedajšia koalícia s vtedy opozičným Smerom-SD za podporu eurovalu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies