Radičová: Nové strany neponúkli novú koncepciu pravice

NETKY.SK • 25 Máj 2013, 09:17 • 2 min
Radičová: Nové strany neponúkli novú koncepciu pravice

BRATISLAVA – Nikto zatiaľ podľa expremiérky Ivety Radičovej neponúkol alebo nepredostrel hodnotovú novú koncepciu pravice, napriek jej štiepeniam.

slovakia

left justify in out

Ako povedala Radičová v rozhovore pre agentúru SITA, v opozícii to je čas na to, aby si politické strany robili  „poriadok“ vo vlastných radoch, ale je to už príliš dlho. „Zatiaľ ten výsledok je výsledkom odchodov a vytvárania niečoho, čo zatiaľ neviem nazvať. V štandardných demokraciách je úplne normálne, že v rámci politickej strany sú platformy. Tie dlhodobo pôsobia. V primárkach sa z rôznych platforiem členovia uchádzajú o predsedníctvo politickej strany. U nás platforma znamená rovno odchod,“ povedala s tým, že zatiaľ nečíta závan spojenia v rámci spoločného hodnotového zázemia.

Radičová nepostrehla v pravici medzi novými stranami nový hodnotový systém. „V čom bude nová pravica nová? Máme nejaký nový hodnotový systém, ktorý označujeme slovíčkom pravica? Stále sme medzi hodnotami a občan sa medzi nimi rozhoduje,“ konštatovala. Na jednej strane je podľa nej hodnota uprednostňovania súťaže, na druhej strane spolupráca medzi hodnotami a priestoru na vlastnú sebarealizáciu, verzus odstraňovanie veľkých sociálnych nerovností, respektíve hodnoty sociálnej rovnosti. „To stále je tu k dispozícii a neviem, že by sa v základoch niečo principiálne posunulo alebo zmenilo, ak nehovoríme o drobných modifikáciách v rámci konkrétnych riešení. Ale hodnotovo sú to tie isté systémy,“ povedala. 

Expremiérka upozornila, na viacnásobné odštiepovanie nových strán z KDH, pričom mnohí politológovia očakávali, že to KDH nemôže prežiť. „Tie permanentné odchody a štiepenia, ktoré vlastne sledujeme stále. KDH je zároveň, ak sa pozriete na vývoj politického systému na Slovensku, v podstate jedinou politickou stranou, ktorá v parlamente je od roku 1990. Prišli strany, odišli strany, prichádzajú, odchádzajú. Na politickej scéne Slovenska vznikli nové strany. Smer, SDKÚ, neskôr SDKÚ-DS, teda transformované z SDK... Ale to KDH je tu stále. Štiepenia prebiehali a prebiehajú. Je tu stále, lebo na hodnotovom základe ich konzervativizmu sa nič nemení a reprezentujú bez diskusie istú skupinu občanov, ktorá zdieľa tento hodnotový systém,“ zdôraznila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies