Radičová: Ak EÚ nepristúpi k reforme, Británia nemusí ostať osamelým hráčom

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 14:22 • 2 min
Radičová: Ak EÚ nepristúpi k reforme, Británia nemusí ostať osamelým hráčom

BRATISLAVA – Brexit zatieni počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie (EÚ) pôvodne zadefinované témy. Je tiež predpoklad, že sa budú viesť diskusie o nevyhnutnej reforme EÚ. Pre TASR to povedala bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Keď vás niekto opustí, tak má na to zjavne vážne dôvody. Pokiaľ ich EÚ a jej inštitúcie nebudú reflektovať a nepristúpi k reforme štruktúr v dnešnej podobe, vážne hrozí, že Británia nebude osamelým hráčom, ktorý sa rozhodol takto konať," poznamenala Radičová.

 

Krajiny budú podľa nej na brexit reagovať rozdielne. Jadro únie, ktoré bolo vždy za hlbšiu politickú integráciu, môže odchod Británie využiť ako impulz na naplnenie jeho cieľa, myslí si. Niektoré štáty v severnej či strednej Európe to zase podľa nej môže povzbudiť ku krokom, aké zvolilo Spojené kráľovstvo. "A to najmä v prípade, ak by vznikol veľký tlak na ďalšiu silnú integráciu," uviedla Radičová.

 

Britskí voliči vo štvrtkovom (23.6.) referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Po sčítaní všetkých hlasov to dnes oficiálne potvrdila Volebná komisia Spojeného kráľovstva.

Za brexit hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, kým za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ sa ich vyslovilo 48,1 percenta. Účasť dosiahla 72,2 percenta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies