Radiácia vo Fukušime je oveľa vyššia, než sa predpokladalo

NETKY.SK • 1 September 2013, 16:17 • 2 min
Radiácia vo Fukušime je oveľa vyššia, než sa predpokladalo

TOKIO - Podľa sobotných meraní je radiácia dostatočne vysoká na to, aby v priebehu štyroch hodín zabila človeka

slovakia

left justify in out

Úroveň radiácie v poškodenej japonskej jadrovej elektrárni vo Fukušime je 18-krát vyššia, ako sa pôvodne myslelo. Informoval o tom v nedeľu prevádzkovateľ zariadenia spoločnosť TEPCO. Minulý týždeň spoločnosť informovala o nových únikoch z nádrže s rádioaktívnou vodou do zeme. Teraz uviedla, že podľa sobotných meraní je radiácia pri nádrži dostatočne vysoká na to, aby v priebehu štyroch hodín zabila človeka. Spoločnosť TEPCO 22. augusta uviedla, že radiácia unikajúcej vody dosahuje asi 100 milisievertov za hodinu. Nové merania na citlivejšom zariadení však ukázali, že úroveň radiácie je až 1 800 milisievertov za hodinu.

Japonsko si v marci pripomenulo druhé výročie jednej z najhorších katastrof v dejinách ľudstva, ktorú spôsobilo silné podmorské zemetrasenie. Následné vlny tsunami vyradili chladiace systémy elektrárne Fukušima I, ktorá sa nachádza v rovnomennej prefektúre. Z reaktorov začala unikať radiácia, čo si vyžiadalo evakuáciu desiatok tisícov ľudí. Úniky rádioaktívnej vody pritom patria medzi najvážnejšie problémy, s ktorými bojujú experti pri likvidácii elektrárne na severovýchodnom pobreží ostrova Honšu. Očakáva sa, že podobne ako v Černobyli bude odstraňovanie následkov havárie vo Fukušime trvať niekoľko desaťročí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies