Rádiá musia oddnes povinne hrať viac slovenskej hudby

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 10:15 • 2 min
Rádiá musia oddnes povinne hrať viac slovenskej hudby

BRATISLAVA - Pre slovenské rádiá platí dnešným dňom povinnosť zaradiť do vysielania viac slovenskej hudby. Priniesla ju novela zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá dnes nadobudla účinnosť.

slovakia

left justify in out

Súkromné rádiá budú musieť v tomto roku vyčleniť najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne pre slovenskú tvorbu. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bude najskôr 30 a potom minimálne 35 percent. Takýto podiel má dosiahnuť na každom zo svojich okruhov. Z toho aspoň jednu pätinu majú tvoriť nové pesničky. Teda tie, ktoré sú vysielané do piatich rokov od svojho prvého uvedenia na verejnosti. Výnimku budú mať tie stanice, ktorých programové zameranie takéto kvóty úplne vylučuje.

 

Do stanoveného podielu sa budú započítavať iba tie pesničky, ktoré odznejú v éteri od 06.00 do 24.00 h. Tým sa zabráni, aby sa zaraďovali do vysielania v najmenej atraktívnom čase. Za slovenské hudobné dielo sa považuje také, ktorého najmenej jeden autor hudby alebo textu má alebo mal trvalý pobyt na území SR, alebo hudobné dielo s textom v slovenskom jazyku.

 

Podľa Rady pre vysielanie a retransmisiu ku štvrtku (31.3.) požiadali o výnimku zo zákonnej povinnosti vysielatelia 16 rádií. Rada zatiaľ nerozhodla o žiadnej zo žiadostí. Zaoberať sa tým bude na najbližšom zasadnutí 12. apríla.

 

Ku dňu 31.3.2016 požiadali Radu pre vysielanie a retransmisiu (RVR) o výnimku z kvót na vysielanie slovenskej hudby vysielatelia 16 rádií. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová, o udelenie výnimky z kvót na slovenské hudobné diela radu požiadali vysielatelia: GES Slovakia, s.r.o. (Rádio Anténa Rock), Europa 2, a.s. (Europa 2), Radio One Rock, s.r.o. (Radio One Rock), Radio Rock, s.r.o. (Radio One Retro), Radio One, s.r.o. (Rádio One), Corporate Legal, s. r. o. (Rádio Vlna), D.Expres, k.s. (Expres), Best FM Media spol. s r.o. (Rádio Best FM), Radio, a.s. (Fun Radio) a Marek Petráš (Rádio Košice), Radio ON s.r.o. (Aligator – Classic rock radio), C.S.M. group s.r.o. (Rockova republika) a RTVS (Rádio Devín, Rádio Patria, Rádio Pyramída, Rádio Regina).

 

Slovenský rozhlas, RTVS podal na licenčnú radu štyri žiadosti o výnimky z hrania slovenskej hudby. Ako na dnešnom rokovaní Rady RTVS informoval riaditeľ programových služieb RTVS - Slovenského rozhlasu (SRo) Vincent Štofaník, dve výnimky sa týkajú úplného oslobodenia od povinností, ktoré kladie novela zákona o vysielaní a retransmisii na rádiá vo vysielaní slovenskej hudby od 1. apríla. „Týka sa to Rádia Devín a Rádia Patria. A pokiaľ ide o povinnosť hrať zo slovenskej hudby 20 percent novinky, tak o to logicky žiadame v prípade Rádia Pyramída a v prípade Rádia Regina,“ povedal Štofaník. Rádio Pyramída je jedno z digitálnych rádií SRo, ktoré hrá programovo klasickú hudbu a RTVS ho spustil pri príležitosti 90. výročia rozhlasu, čomu zodpovedá aj výber hudby. Pyramída vysiela namiesto Rádia Klasika. Rádio Regina sa orientuje na hranie starších hitov či ľudovej hudby.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona