Jedlo a nápoje privysokej teploty nie sú pre ľudský organizmus prirodzené, môže mu spôsobiť vážne problémy.
Rakovina pažeráka je v poradí 8. najčastejším nádorovým ochorením vôbec. Ročne mu podľahne viac ako 400-tisíc ľudí. Je pritom známe, že k jeho rozvoju prispievajú viaceré faktory, najmä opakované poranenie pažeráka, pitie alkoholu, fajčenie a aj dlhodobý reflux. Ako sa zdá, k tomuto zoznamu teraz možno pripísať aj pitie príliš horúcich nápojov.
Pitie čaju patrí aj v našich končinách medzi bežné ranné zvyky mnohých ľudí. Sú však aj krajiny, kde sa čaj pije oveľa frekventovanejšie ako u nás a predstavuje tradíciu, pri ktorej sa stretávajú priatelia a rodina denne už stáročia. Ide napríklad o Rusko, Turecko, Južnú Ameriku či Irán. A práve v poslednej menovanej krajine sa uskutočnil rozsiahly výskum zameraný na faktory ovplyvňujúce vznik rakoviny pažeráka.
Vedci z American Cancer Society sledovali 50-tisíc dobrovoľníkov vo veku 40-75 rokov v provincii Golestan na severovýchode Iránu. Táto krajina je známa tým, že sa tu čaj pije skutočne horúci, obvykle má až okolo 70 stupňov Celzia. A ako sa ukázalo, pokiaľ sa tento rituál praktizuje pravidelne, riziko ochorenia na rakovinu pažeráka sa zvyšuje až o neuveriteľných 90 percent! Výsledky svojej štúdie vedci publikovali v časopise International Journal of Cancer.
Odborníci zároveň radia, že denne by sme mali vypiť maximálne 700 ml čaju, pričom jeho teplota by nemala presahovať hranicu 60 stupňov.