Rada Protimonopolného úradu potvrdila pokuty pre firmy Medmes a Mariner plus

NETKY.SK • 12 August 2016, 17:18 • 2 min
Rada Protimonopolného úradu potvrdila pokuty pre firmy Medmes a Mariner plus

BRATISLAVA - Rada Protimonopolného úradu (PMÚ) SR vydala 30. júna 2016 rozhodnutie, ktorým vecne potvrdila závery rozhodnutia prvostupňového orgánu o tom, že český Medmes, s. r. o., Hranice a bratislavský Mariner plus, s. r. o., obmedzili hospodársku súťaž na trhu výroby a dodávok tovarov a služieb v sektore strojárstva na území SR. Informovala o tom dnes hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská. Rozhodnutie Rady úradu nadobudlo podľa nej právoplatnosť 11. júla 2016.

slovakia

left justify in out

Firmy podľa jej informácií v roku 2013 koordinovali svoje správanie pri účasti a predkladaní cenovo zosúladených ponúk v procese verejného obstarávania. Predmetom zákazky bola "Deproteinácia produkcie škrobov na technické účely a dobudovanie integrovaného skladového hospodárstva pšeničného škrobu". Zákazka sa realizovala v rámci Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, pričom projekt bol spolufinancovaný z fondov EÚ a zo štátneho rozpočtu.

 

"Cieľom ich vzájomnej koordinácie bolo, aby predmetnú zákazku získal vopred určený uchádzač a za dohodnutú cenu. Konanie firiem bolo vyhodnotené úradom ako dohoda obmedzujúca súťaž podľa zákona o ochrane hospodárskej súťaže, spočívajúca v priamom alebo nepriamom určení cien tovaru, v rozdelení trhu a v koluzívnom správaní v procese verejného obstarávania," uviedla.

Na základe uplatnenia inštitútu urovnania, Rada PMÚ znížila úradom stanovenú pokutu v celkovej výške 96.733 eur a uložila firmám pokutu, firme Medmes, s. r. o, vo výške 33.066,60 eura a firme Mariner plus, s. r. o., vo výške 34.645,50 eura.

 

Doplnila, že v súlade so zákonom o hospodárskej súťaži bol obom spoločnostiam uložený zákaz účasti na verejnom obstarávaní na dobu jedného roka od právoplatnosti konečného rozhodnutia. "Ukladanie zákazu účasti na verejnom obstarávaní je obligatórnou súčasťou rozhodnutia o dohode obmedzujúcej súťaž formou kolúzie vo verejnom obstarávaní alebo obdobnej súťaži," dodala.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies