Rada prokurátorov SR je znepokojená spôsobom voľby generálneho prokurátora

NETKY.SK • 8 December 2010, 08:31 • 2 min
Rada prokurátorov SR je znepokojená spôsobom voľby generálneho prokurátora

Rada prokurátorov SR je znepokojená spôsobom voľby generálneho prokurátora

slovakia

left justify in out

img

Rada prokurátorov (RP) SR v súvislosti s výberom kandidátov na funkciu generálneho prokurátora vyslovuje vážne znepokojenie nad spôsobom výberu, ale najmä nad voľbou kandidátov na funkciu generálneho prokurátora SR, "ktorý sa Rade prokurátorov SR, ako aj prokurátorom javí ako značne spolitizovaný, čo evokuje neúmerný zásah do nadstraníckosti funkcie generálneho prokurátora SR vyplývajúcej z právneho poriadku SR". Uvádza sa to vo vyhlásení Rady prokurátorov SR, ktoré médiám poskytla hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová.
RP upozorňuje, že v zmysle ôsmej hlavy Ústavy SR a zákona o prokuratúre je prokuratúra samostatná hierarchicky usporiadaná jednotná sústava štátnych orgánov na čele s generálnym prokurátorom SR. Právo poslancov Národnej rady (NR) SR voliť generálneho prokurátora SR vyplýva priamo zo zákona. "Z právneho poriadku však vyplýva aj nadstranícke postavenie prokurátorov, ako i generálneho prokurátora SR. Striktná deľba navrhovaných kandidátov na koaličných a opozičných nesie so sebou nebezpečenstvo spolitizovania tejto funkcie a následne tiež prokuratúry ako celku," uvádza sa vo vyhlásení RP.
"Zastávame názor, že je v rozpore so zásadami materiálneho chápania právneho štátu meniť podmienky na voľbu generálneho prokurátora SR počas už prebiehajúceho procesu jeho voľby. Nemožno spochybniť právo NR SR prijímať a meniť zákony, avšak zákonodarná právomoc NR SR by nemala byť zneužívaná s cieľom riešenia konkrétneho politického sporu," vyhlasujú prokurátori.
"Podľa nášho názoru je potrebné akceptovať slobodnú vôľu poslancov NR SR tak, ako im to vyplýva z ich ústavného postavenia a ponechať im možnosť prejavu tejto vôle, ktorá bude ovplyvnená iba hodnotením profesijných a morálnych vlastností navrhnutého kandidáta. Zmena tajnej voľby na verejnú však vytvára možnosť neprimeraného politického tlaku na poslancov NR SR pri voľbe generálneho prokurátora SR," konštatuje sa vo vyhlásení RP SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies