Rada pre vysielanie udelila deväť výnimiek na hranie slovenskej hudby

NETKY.SK • 20 December 2016, 18:37 • 2 min
Rada pre vysielanie udelila deväť výnimiek na hranie slovenskej hudby

BRATISLAVA - Rada pre vysielanie a retransmisiu dnes po druhý raz rozhodovala o udelení výnimiek v súvislosti s povinnosťou hrať stanovený podiel slovenských hudobných diel. Zo všetkých pätnástich žiadostí o výnimky na kvóty pre slovenskú hudbu rada vyhovela deviatim, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Lucia Jelčová.

slovakia

left justify in out

So žiadosťou o výnimku sa na RVR obrátili jedenásti komerční vysielatelia aj verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska pre štyri svoje programové okruhy. Rada dnes zároveň udelila prvé sankcie za porušenie kvót na slovenskú hudbu.


Rada úplne vyhovela štyrom žiadostiam, čiastočne piatim žiadostiam a šesť žiadostí zamietla. Úplne vyhovela žiadostiam Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) pre internetové Rádio Pyramída a spoločnosti T. W. Rádio s.r.o. pre Rádio 7, ktoré žiadali len o výnimku na dodržiavanie podielu nových slovenských hudobných diel.

 

Plne akceptovala aj žiadosti RTVS pre okruhy Rádio Patria a Rádio Devín, ktoré sú tak jedinými dvoma programovými službami, ktoré v roku 2017 nebudú musieť dodržiavať zákonom stanovenú kvótu na slovenskú hudbu vo vysielaní. Čiastočne, len v rámci povinnosti vysielať jednu pätinu slovenských diel nie starších ako päť rokov, vyhovela rada žiadostiam vysielateľov rockovo zameraných rádií Rádio Anténa Rock, Aligator - Classic rock radio a Rocková republika a žiadostiam vysielateľov tzv. oldies rádií Rádio Vlna a Rádio Best FM.

 

Žiadosti vysielateľov programových služieb Expres, Fun radio, Európa 2 a Rádio Košice, ktorí požadovali plošnú výnimku, rada zamietla.

 

Nevyhovela ani žiadostiam vysielateľa Radio Plus a Rádia Regina, RTVS o výnimku na nové diela. V prípade regionálneho vysielania Slovenského rozhlasu RTVS - Rádia Regina "je to však v súlade s požiadavkou RTVS, ktorý na udelení výnimky trval len v prípade, pokiaľ rada interpretuje zákonnú povinnosť hrať pätinu nových slovenských diel tak, že sa tento podiel ráta zo všetkých odohraných slovenských diel, nie len zo zákonom určenej kvóty na slovenskú hudbu", informovala ďalej hovorkyňa licenčnej rady.

 

Vysielatelia, ktorých žiadosti RVR zamietla, ako aj vysielatelia, ktorí radu o výnimku nepožiadali, sú povinní od 1. januára 2017 hrať viac slovenskej hudby. Všetky výnimky rada udelila na obmedzenú dobu do 31. decembra 2017.


V rádiách vysielajúcich na Slovensku sa má hrať viac slovenskej hudby od 1. apríla. Vyplýva to z novely zákona o vysielaní a retransmisii. Slovenskej hudbe musia vysielatelia s licenciou, teda súkromné rádiá, vyhradiť tento rok najmenej 20 percent času vysielania hudobných diel za mesiac a od roku 2017 už 25 percent. Vysielateľ na základe zákona, teda verejnoprávny Slovenský rozhlas (RTVS) musí vyčleniť domácej hudbe najmenej 30 percent času vysielania hudobných diel za mesiac, a to vo vysielaní každej rozhlasovej programovej služby osobitne.

 

Od budúceho roku sa to pre RTVS zvyšuje na 35 percent. Do podielu vysielania slovenských hudobných diel sa počítajú iba slovenské hudobné diela zaradené do vysielania od 6:00 do 24:00, ktoré nie sú doplnkovým vysielaním a nie sú z väčšej časti sprevádzané hovoreným slovom. Z času vysielania vyhradeného slovenskej hudbe je vysielateľ povinný vyhradiť najmenej pätinu (20 percent) novým slovenským hudobným dielam, teda dielam nie starším ako päť rokov. Za nedodržanie povinností súvisiacich s kvótami na vysielanie slovenskej hudby zákon ukladá sankcie. Tie môžu byť nefinančné - upozornenie na porušenie zákona a finančné, pokuty v rozpätí od 99 eur do 1 659 eur.


RVR k spusteniu povinnosti hrať presné percento slovenskej hudby k 1. aprílu 2016 dostala 16 žiadostí o výnimky a úplne alebo čiastočne vyhovela desiatim. Výnimky platia do konca tohto roka. V súvislosti s kvótami na slovenskú hudbu začala doteraz jedenásť správnych konaní. Na dnešnom zasadnutí tri z nich ukončila a uložila vôbec prvé sankcie v súvislosti s novou povinnosťou vysielateľov.

 

Spoločnostiam Winter média, a.s. (Rádio Piešťany) a Jolin, s.r.o. (Radio Plus) uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona za to, že v 2. štvrťroku 2016 nedodržali vo vysielaní stanovený podiel nových slovenských hudobných diel. Konanie vedené z dôvodu možného porušenia rovnakej povinnosti voči RTVS (Rádio Regina) rada zastavila, pretože sa preukázalo, že k porušeniu povinnosti nedošlo, dodala v tlačovej správe hovorkyňa RVR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies