Rada pre všeobecné záležitosti po prvý raz pod slovenskou predsedníckou taktovkou

NETKY.SK • 19 September 2016, 17:32 • 2 min
Rada pre všeobecné záležitosti po prvý raz pod slovenskou predsedníckou taktovkou

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a splnomocnenec vlády SR pre predsedníctvo SR v Rade Európskej únie Ivan Korčok bude v utorok 20. septembra po prvý raz z pozície predsedu viesť zasadnutie Rady pre všeobecné záležitosti, v ktorej sa stretávajú ministri či štátni tajomníci pre európske záležitosti členských štátov EÚ.

slovakia

left justify in out

Na zasadnutí Rady bude na programe úvodná diskusia o návrhu strednodobej revízie Viacročného finančného rámca pre roky 2014 – 2020, ktorý uplynulý týždeň predstavila Európska komisia. Súčasný rámec bol schválený v roku 2013 a predstavuje dlhodobý rozpočet EÚ na obdobie siedmich rokov. Ministri budú diskutovať o hlavných elementoch jeho revízie, a to najmä vo svetle rastúcich výdavkov na riešenie nových výziev, ktorým Európska únia v poslednom období čelí, ako sú migrácia, boj proti terorizmu, ale i podpora hospodárskeho rastu a zamestnanosti.

 

Jednou z dôležitých tém bude aj príprava októbrového zasadnutia Európskej rady. „Októbrová Európska rada bude prvým stretnutím lídrov členských štátov Európskej únie po Bratislavskom summite. Bude teda príležitosťou začať napĺňať plán prijatý v podobe tzv. Bratislavskej deklarácie a Bratislavskej cestovnej mapy," zdôraznil štátny tajomník I. Korčok v odkaze na význam oboch dokumentov prijatých na piatkovom summite v Bratislave.

 

V agende Európskej rady nateraz figurujú téma migrácie, medzinárodný obchod, ako aj politická diskusia k vzťahom Únie a Ruska. Rada pre všeobecné záležitosti tiež prediskutuje svoje priority vo vzťahu k pracovnému programu Európskej komisie na rok 2017. Predbežné zámery Komisie v otázke legislatívnych a nelegislatívnych iniciatív pre budúci rok načrtol predseda Európskej komisie J. C. Juncker uplynulý týždeň. Zajtrajšia diskusia vytvorí priestor pre členské štáty na ich reakcie a stanovenie priorít Rady.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies