Rada pre spoluprácu v Perzskom zálive odsúdila prevrat v Jemene

NETKY.SK • 7 Február 2015, 18:03 • 2 min
Rada pre spoluprácu v Perzskom zálive odsúdila prevrat v Jemene

KÁHIRA/SANÁ - Rozpustenie parlamentu v Jemene a prevzatie moci šiitským povstaleckým hnutím húsíov dnes Rada pre spoluprácu v Perzskom zálive (GCC) označila za prevrat.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na oficiálnu kuvajtskú agentúru.
      

"Tento prevrat húsiov je nebezpečnou eskaláciou, odmietame ho a je pre nás neprijateľný. Je absolútne v rozpore s duchom pluralizmu a spolužitia, ktorý Jemen poznal," citoval Reuters GCC.
      

Členmi GCC sú Bahrajn, Kuvajt, Omán, Katar, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty.
            

Vodca povstaleckého hnutia húsíov, Abdel-Malak Húsí, dnes vyzval svet, aby podporil prevzatie moci v Jemene jeho hnutím, pretože to pomôže v boji s al-Káidou. "Ak prevezme al-Káida kontrolu v tejto krajine, bude konšpirovať voči ostatným," vyhlásil v televíznom príhovore. "Medzinárodné spoločenstvo s nami musí jednať pozitívne," citovala ho tlačová agentúra DPA.
      

Hnutie húsíov rozpustilo v piatok parlament a vytvorilo dočasné zákonodarné zhromaždenie, ktoré zvolilo prechodnú päťčlennú prezidentskú radu. Jemenský prezident Mansúr Hadí v januári odstúpil z funkcie po tom, čo húsíovia obsadili hlavné mesto Saná vrátane prezidentského paláca.
      

Jemen čelí hlbokej politickej nestabilite od protestov z roku 2011, ktoré boli súčasťou takzvanej arabskej jari. Situácia sa rapídne zhoršila minulý rok, keď šiitskí povstalci dobyli rozsiahle oblasti severného a stredného Jemenu vrátane metropoly Saná. 
      

Na juhu krajiny okrem toho ožíva separatistické hnutie a silnie odboj nebezpečnej jemenskej odnože al-Káidy, ktorá sa prihlásila k nedávnemu útoku na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies