Rada OSN vyzvala na prímerie a riešenie epidémie cholery v Jemene, zomrelo už 923 ľudí

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 10:28 • 2 min
Rada OSN vyzvala na prímerie a riešenie epidémie cholery v Jemene, zomrelo už 923 ľudí

NEW YORK - Bezpečnostná rada Organizácie spojených národov (OSN) vo štvrtok vyzvala bojujúce strany v Jemene, aby sa okamžite dohodli na prímerí a otvorili prístavy pre humanitárnu pomoc na boj proti hladomoru a šíreniu cholery.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení, ktoré prečítali na formálnom stretnutí, vyzvali rebelov z radov šiitských húsiov a medzinárodne uznávanú vládu, aby sa "prispôsobivo, konštruktívne, bez predchádzajúcich podmienok a v dobrej viere" pustili do mierových rokovaní na ukončenie takmer trojročnej občianskej vojny.

Vyhlásenie, ktoré schválilo všetkých 15 členov rady, zdôrazňuje dôležitosť otvorenia prístavov, najmä Hodejdy, ako životne dôležitej cesty pre humanitárne zásoby.

Schválili ho pritom len niekoľko hodín po tom, ako humanitárny koordinátor OSN v Jemene Jamie McGoldrick varoval, že epidémia cholery natoľko vyčerpáva prostriedky na pomoc, že hrozí, že ľuďom ohrozeným hladomorom nebudú mať v lete ako poskytnúť jedlo. Na choleru už podľa jeho slov v krajine zomrelo 923 ľudí a v súčasnosti predpokladajú 124 002 chorých, pričom toto číslo sa môže do septembra zdvojnásobiť.

Cholera je podľa Bezpečnostnej rady najnovším indikátorom vážnosti humanitárnej krízy v najchudobnejšej arabskej krajine.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies