Rada OSN pre ľudské práva sa bude zaoberať situáciou v pásme Gazy

NETKY.SK • 16 Máj 2018, 19:28 • 2 min
Rada OSN pre ľudské práva sa bude zaoberať situáciou v pásme Gazy

ŽENVA - Najvyšší orgán OSN pre oblasť ľudských práv sa zíde na mimoriadnom zasadnutí, aby prerokoval "zhoršujúci sa stav ľudských práv" v palestínskom pásme Gazy po zásahu izraelských síl počas pondelkových protestov, ktorého výsledkom sú desiatky mŕtvych a stovky zranených. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Štyridsaťsedemčlenná Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) so sídlom v Ženeve oznámila, že zasadnutie zvolala na piatok, a to na základe žiadosti Palestíny a Spojených arabských emirátov. Tú podporilo 17 členov, čo je o jedného viac ako minimum stanovené pravidlami rady.

 

Za zvolanie mimoriadneho zasadnutia sa podľa AP vyslovili okrem iných krajín aj Egypt, Irak, Kuba, Pakistan či Saudská Arábia. Približne 60 mŕtvych a vyše 2700 zranených hlásili z pásma Gazy po zásahu izraelských síl počas pondelkového masového protestu pri hraniciach tohto palestínskeho územia. Izrael obvinenia z neprimeraných zákrokov voči protestujúcim odmieta a tvrdí, že pod pláštikom protestov sa pokúšajú prelomiť izraelské hranice militanti z hnutia Hamas.

 

Izrael a Spojené štáty predtým opakovane obvinili UNHRC z protiizraelskej predpojatosti. Zástupkyňa Izraela pri OSN v Ženeve Aviva Razová-Šechterová na sieti Twitter napísala, že zvolanie uvedeného zasadnutia je "ocenením teroristickej stratégie Hamasu a jeho využívania civilistov ako živých štítov pri presadzovaní svojich teroristických aktivít" proti Izraelčanom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies