Rada OSN pre ľudské práva rokuje o zločinoch spáchaných v Iraku

NETKY.SK • 1 September 2014, 14:42 • 2 min
Rada OSN pre ľudské práva rokuje o zločinoch spáchaných v Iraku

ŽENEVA - Oddiely extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) sa voči irackým menšinám dopustili činov porovnateľných so zločinmi proti ľudskosti, zatiaľ čo popravy zadržaných a ostreľovanie oblastí obývaných civilistami, ktoré spáchali iracké vládne jednotky, môžu byť kvalifikované ako vojnové zločiny.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes vysoká komisárska OSN pre ľudské práva Flavia Pansieriová v prejave na mimoriadnom zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva, ktoré sa začalo v Ženeve.
      

Upozornila, že konflikt v Iraku má závažné dôsledky pre irackých civilistov, najmä ženy a deti.
      

"Systematické a zámerné útoky na civilistov môžu predstavovať vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti. Zodpovední sú za ne jednotlivci, vrátane veliteľov," vyhlásila Pansieriová s tým, že zločinov sa dopustili obe strany konfliktu.
      

Predstaviteľ OSN v Iraku Nickolay Mladenov dnes informoval, že boje v Iraku si v auguste vyžiadali najmenej 1420 obetí na životoch. Ďalších asi 1370 Iračanov bolo zranených a približne 600.000 ich bolo nútených opustiť svoje domovy. Upozornil, že kvôli svojej národnostnej či náboženskej príslušnosti sú bojovníkmi IS a s nimi spriaznenými ozbrojencami naďalej ohrozené životy tisícov Iračanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona