Rada NATO-Rusko nedospela dnes k dohode v sporných otázkach

NETKY.SK • 5 Júl 2011, 12:51 • 2 min
Rada NATO-Rusko nedospela dnes k dohode v sporných otázkach

Rada NATO-Rusko nedospela dnes k dohode v sporných otázkach - Politika Nezhody okolo vojny v Líbyi a protiraketovej obrany v Európe bránia snahám vybudovať strategické partnerstvo medzi NATO a Ruskom, povedal dnes v Soči na schôdzke Rady NATO-Rusko ruský

slovakia

left justify in out

img

Nezhody okolo vojny v Líbyi a protiraketovej obrany v Európe bránia snahám vybudovať strategické partnerstvo medzi NATO a Ruskom, povedal dnes v Soči na schôdzke Rady NATO-Rusko ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
      "Dialóg nepostupuje tak ľahko, ako sme po lisabonskom summite očakávali," uviedol. Hovoril o novembrovom stretnutí šéfov členských štátov NATO a Ruska v Portugalsku, kde sa bývalí nepriatelia z čias studenej vojny rozhodli nadviazať blízke partnerstvo.
      Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen nezhody medzi Moskvou a Bruselom priznal, ale trval na tom, že "duch Lisabonu naďalej žije... Spolupráca je najlepší výber, partnerstvo je jediná cesta vpred."
      NATO a Rusko podľa neho musia nadviazať na spoluprácu v afganskej vojne a v boji proti námornému pirátstvu, aby vytvorili pevné strategické partnerstvo: ešte ho nemajú, ale robia pokrok.
      Lavrov povedal, že plánovaný protiraketový systém obrany, ktorý má byť rozmiestnený v členských krajinách NATO, by priamo ohrozil národnú bezpečnosť Ruska a Kremeľ "dôrazne odporúča" Bruselu nerealizovať ho jednostranne. "Skutočné strategické partnerstvo by nebolo možné... Rusko by muselo reagovať," vyhlásil.
      Rasmussen potvrdil, že sa treba venovať množstvu prekážok, v ktorých sa Brusel a Moskva nezhodujú. "Nikdy sme nepovedali, že sa dohodneme na balistickej protiraketovej obrane za niekoľko týždňov alebo mesiacov... Sme však odhodlaní pokračovať v dialógu ...a dosahujeme pokrok." Rozhodnutie aliancie vybudovať tento systém je "realitou", "rozhodnutie už padlo... a my to nezmeníme."
      Podľa Rasmussenovho názoru rozhovory v Soči prispeli k zblíženiu ich názorov. "Dúfam, že keď sa o necelý rok stretneme... v Chicagu, dokážeme sa dohodnúť na protiraketovej obrane."
      Lavrov bol po rokovaní stručný a lapidárny: "Nedohodli sme sa... Prijali sme postoj NATO ako daný fakt."
      Ruský prezident Dmitrij Medvedev napriek tomu označil rokovanie za plodné a inšpiratívne.
      Predstavitelia Kremľa dnes povedali, že Rusko bude iniciovať odvetné kroky voči protiraketovej obrane NATO, ak pri rokovaniach v tejto záležitosti nedosiahnu do konca roka 2011 pokrok. Rada NATO-Rusko sa má zísť v Chicagu v máji 2012.
      Ruský veľvyslanec pri NATO Dmitrij Rogozin povedal, že rozhodnutie NATO pokračovať so systémom protiraketovej obrany v súčasnej forme, bez konzultovania Moskvy, by malo "vážne dôsledky". Rusko by rozmiestnilo svoju protiraketovú obranu na západnej hranici, zamierilo rakety krátkeho doletu s jadrovými hlavicami na Európu, alebo by upustilo od nedávno uzavretej zmluvy s USA o redukcii strategických zbraní.
      "Uplatnenie takéhoto scenára nezávisí od toho, kto zvíťazí v prezidentských voľbách (v USA) v roku 2012, ani od toho, kto sedí v Kremli," povedal Rogozin.
      NATO A Rusko sa nezhodli ani v otázke Líbye, ktorá bola druhou hlavnou témou konferencie vyslancov členských krajín NATO a Ruska v Soči.
      Rusko opakovane kritizovalo operáciu NATO v Líbyi; bombardovanie líbyjských cieľov podľa Moskvy porušuje rezolúciu OSN o vytvorení bezletovej zóny a ochrane líbyjských občanov.
      Rasmussen konštatoval, že "všetko, čo NATO robí... je v plnom súlade s mandátom OSN."
      Na otázku, či by mal Muammar Kaddáfí zostať vo funkcii, Rasmussen zdôraznil, že "o budúcnosti Líbye musia rozhodovať Líbyjčania... Misia, ktorú uskutočňujeme, má za cieľ splniť veľmi špecifické vojenské ciele." Zároveň zdôraznil, že "jediným prijateľným riešením je vyhovieť legitímnym túžbam líbyjského ľudu a presadiť prechod na plnoprávnu demokraciu".
Zdroj: TASR/DPA, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona