Rada Európy zverejnila 10 cieľov pre Rómov na najbližších 10 rokov

NETKY.SK • 7 Apríl 2017, 14:39 • 2 min
Rada Európy zverejnila 10 cieľov pre Rómov na najbližších 10 rokov

BRUSEL - Celková situácia Rómov v Európe nie je ani zďaleka taká, aká by mala byť, uviedol generálny tajomníka Rady Európy (RE) Thorbjörn Jagland v predvečer Medzinárodného dňa Rómov, ktorý si svet pripomína 8. apríla.

slovakia

left justify in out

Jagland ocenil, že v posledných niekoľkých rokoch sa 8. apríl stal príležitosťou pre hlavy štátov a vlád a predstaviteľov medzivládnych inštitúcií, aby sa oficiálne vyjadrili o dôležitosti rómskej komunity pre našu spoločnosti.

 

Zároveň však upozornil, že celková situácia Rómov ani zďaleka nie je taká, aká by podľa neho mala byť. Príliš veľa rómskych detí má podľa jeho slov problém s prístupom k totožnosti, príliš veľa rómskych detí predškolského veku je mimo sociálnych a školských zariadení k dispozícii pre väčšinovú spoločnosť a priveľa rómskych detí je postihnutých chudobou.

 

"Segregácia, nízka kvalita vzdelania, a špeciálne školy sú aj naďalej problémami, ktoré neúmerne postihujú Rómov," uviedol Jagland v správe pre médiá. Pripomenul, že aj rómski adolescenti čelia prekážkam dostať sa na gymnáziá alebo stredné odborné školy, ktoré ich nerómski rovesníci nepoznajú.

 

Jagland tiež dodal, že rómska mládež má oveľa vyššiu mieru nezamestnanosti ako je priemer v rovnakej vekovej kategórii u nerómskej populácie. To isté platí aj pre dospelých Rómov, ktorí žijú v percentuálne oveľa vyššej chudobe ako ostatná časť spoločnosti. Za problém považuje aj to, že rómske ženy sú obeťami viacnásobnej diskriminácie a v porovnaní s ostatnými ženami vykazujú "priepastné" rozdiely, pokiaľ ide o mieru zamestnanosti.

 

"Európski Rómovia žijú oveľa kratšie ako my ostatní," skonštatoval Jagland. Podľa jeho slov však ešte nikdy v histórii nemali Rómovia taký vysoký podiel v parlamentoch, vládach a medzivládnych organizáciách. Čoraz viac verejných zdrojov sa tiež vynakladá na programy začleňovania rómskych komunít. Zároveň inštitúcie ako Európska komisia a Rada Európy zohrávajú dôležitú úlohu v boji proti neznášanlivosti voči Rómom a pri riešení začleňovania Rómov do väčšinovej spoločnosti.

 

Jagland však dodal, že to všetko stále nestačí, a preto sa spoločne s osobitným zástupcom pre rómske otázky rozhodli stanoviť jasné a pragmatické záväzky do budúcnosti a vytýčili pre Rómov a tzv. kočovných Rómov 10 cieľov na nasledujúcich 10 rokov

 

1. Všetci Rómovia musia mať doklady;

2. Znížiť dojčenská úmrtnosť Rómov na polovicu;

3. Rómske deti musia byť zaočkované ako väčšinová populácia;

4. Znížiť na polovicu prerušenie školskej dochádzky rómskych detí;

5. Štvornásobne viac maturitných vysvedčení pre mladých Rómov;

6. Strojnásobiť prístup k odbornej kvalifikácia pre mladých Rómov;

7. Zákaz detských manželstiev v rámci rómskych a kočovníckych komunít v Európe;

8. Znížiť o polovicu počet Rómov žijúcich v úplnej chudobe;

9. Znížiť o polovicu mieru nezamestnanosti v rómskych komunitách;

10. Zdvojnásobiť počet rómskych volených zástupcov v miestnych a regionálnych samosprávach, ako aj v národných alebo medzinárodných parlamentoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona