Rada Európy žiada od Maďarska vysvetlenie novej protiimigračnej legislatívy

NETKY.SK • 16 September 2015, 20:48 • 2 min
Rada Európy žiada od Maďarska vysvetlenie novej protiimigračnej legislatívy

ŠTOKHOLM - Generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjörn Jagland požiadal maďarského premiéra Viktora Orbána o vysvetlenie novej legislatívy a krokov zameraných na zastavenie bezprecedentného prílevu migrantov.

slovakia

left justify in out

Jagland svoju žiadosť tlmočil Orbánovi formou listu. Príslušné vysvetlenie by mal šéfovi Rady Európy poskytnúť z poverenia premiéra maďarský minister spravodlivosti, uviedla agentúra Reuters.

 

"Maďarsko má povinnosť chrániť tých, ktorí potrebujú ochranu. Hranice nemožno úplne uzavrieť. Pre Európu je to obrovský krok späť ...," vyhlásil Jagland.

 

Migranti podľa neho síce nie sú oprávnení ilegálne prekračovať štátne hranice, ale majú právo na spravodlivý proces, právo byť vypočutí vo vlastnom jazyku a rozumieť priebehu súdneho konania.

 

Nové maďarské zákony umožňujú urýchlenie procesu posudzovania žiadostí o azyl podaných na hraniciach, o ktorých je teraz možné rozhodnúť aj v priebehu niekoľkých hodín. Väčšinu žiadostí o štatút utečenca však maďarské úrady zamietajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona