Rada Európy vyzvala Maďarsko na zastavenie prijímania sporných zákonov

NETKY.SK • 28 Apríl 2017, 12:23 • 2 min
Rada Európy vyzvala Maďarsko na zastavenie prijímania sporných zákonov

BRUSEL/ŠTRASBURG – Výzvu na zastavenie implementácie novely vysokoškolského zákona a parlamentnej rozpravy o zákone o mimovládnych organizáciách adresovalo Maďarsku vo štvrtok Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZRE). Odôvodnilo to stanoviskom expertov Benátskej komisie Rady Európy (RE).

slovakia

left justify in out

V prijatom uznesení PZRE vyzýva Budapešť na "otvorený dialóg" s predstaviteľmi občianskej spoločnosti, RE a ďalšími medzinárodnými organizáciami o dvoch uvedených zákonoch.

 

Pri zákone o mimovládnych organizáciách PZRE prekáža, že o ňom navrhovatelia nediskutovali s verejnosťou, a tiež rozsah prerokúvaného návrhu, ktorý sa týka aj športových a náboženských organizácií.

 

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy podľa oficiálneho vyhlásenia "súhlasí s tým, že financovanie mimovládnych organizácií musí byť transparentné, ale odmieta obvinenie, že organizácie občianskej spoločnosti slúžia zahraničných záujmovým skupinám a môžu ohrozovať národnú bezpečnosť a suverenitu len preto, že dostavajú zo zahraničia každoročne istú finančnú čiastku".

 

Maďarský premiér v stredu v Bruseli vyhlásil, že zákon o mimovládnych organizáciách má docieliť, že vláda bude vedieť, kto tieto organizácie financuje a koho záujmy zastupujú.

 

Pre schválenú novelu maďarského zákona o vysokých školách Európska komisia (EK) v stredu poslala maďarskej vláde formálny list obsahujúci právnu analýzu. Je to prvý krok k začatiu právneho konania voči členskému štátu pre porušenie legislatívy EÚ. Podľa EK je predmetná novela v rozpore s európskymi pravidlami, konkrétne so slobodou poskytovania služieb a podnikania, akademickou slobodou a právom na vzdelávanie.

 

Novela vysokoškolského zákona prijatá 4. apríla nariaďuje, že zahraničná univerzita môže pôsobiť na maďarskom území jedine v prípade, ak funguje aj v štáte svojho pôvodu. Ďalej podľa nových pravidiel bude pre fungovanie univerzity potrebné uzatvoriť medzištátnu dohodu medzi Maďarskom a danou krajinou.

 

Podľa kritikov je pôvodným cieľom vlády premiéra Viktora Orbána znemožniť touto právnou úpravou fungovanie CEU, ktorú financuje americký finančník maďarského pôvodu George Soros.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies