Rada Európy vyzvala Kyjev na právne zmeny v boji proti praniu špinavých peňazí

NETKY.SK • 30 Január 2018, 17:28 • 2 min
Rada Európy vyzvala Kyjev na právne zmeny v boji proti praniu špinavých peňazí

BRUSEL - Na Ukrajine existuje silný politický záväzok bojovať proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu, vláda však musí prijať ďalšie právne kroky. Uviedol to Výbor Rady Európy proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu (MONEYVAL) vo svojej správe zverejnenej v utorok.

slovakia

left justify in out

Expertný výbor Rady Európy upozornil, že nové právne ustanovenia sú potrebné na to, aby sa zaviedli prísnejšie tresty za uvedené činy, čo by malo mať odrádzajúci účinok, vláda musí na tento účel vyčleniť viac zdrojov a vyšetrovatelia musia byť aktívnejší pri stíhaní najznámejších prípadov korupcie a prania špinavých peňazí.

 

Podľa expertov z MONEYVAL Ukrajina čelí značnému riziku prania špinavých peňazí v dôsledku korupcie a nezákonnej hospodárskej činnosti vrátane fiktívneho podnikania, daňových únikov a podvodov. Veľkosť tieňovej ekonomiky zhoršuje aj rozšírené používanie hotovosti. Rada Európy upozorňuje, že známym mechanizmom na pranie špinavých peňazí sú tzv. konverzné centrá, ktoré pomáhajú podnikateľom vyhnúť sa daňovým poplatkom, najmä DPH, a prostredníctvom ktorých financie odtekajú z reálnej ekonomiky do tieňovej ekonomiky a mimo krajiny.

 

Od posledného hodnotenia v roku 2009 Ukrajina podnikla niekoľko ústretových krokov. V roku 2014 osobitný zákon posilnil postup finančného monitorovania a úsilie v boji proti korupcii, keď boli zriadené Národný protikorupčný úrad a špeciálna protikorupčná prokuratúra. Za ďalšie pozitívne iniciatívy Rada Európy považuje "významné úsilie" Národnej banky Ukrajiny o odstavenie zločincov od kontroly bánk.

 

Rada Európy ocenila aj prácu ukrajinskej finančnej spravodajskej jednotky. Vďaka jej údajom sa podarilo odhaliť veľký počet trestných prípadov. Správa MONEYVAL však upozornila, že táto jednotka má zastaraný informačný systém a nedostatočné personálne vybavenie, čo môže mať negatívny vplyv na jej fungovanie.

 

Správa Rady Európy kritizuje skutočnosť, že pranie špinavých peňazí je na Ukrajine považované za trestný čin "sekundárnej úrovne". Experti zdôraznili, že trestné sankcie musia mať silnejší odrádzajúci účinok ako v súčasnosti a odporúčajú zaviesť do Trestného zákonníka ustanovenie, ktoré by jasne stanovilo, že osoba môže byť odsúdená iba za pranie špinavých peňazí.

 

Dokument MONEYVAL upozorňuje, že treba vyvinúť dôraznejšie úsilie a otvoriť viac trestných stíhaní v prípadoch korupcie na vysokej úrovni, pri krádežiach a sprenevere štátneho majetku. A to sa má týkať nielen osôb spájaných s režimom bývalého prezidenta Viktora Janukovyča, ale aj súčasných štátnych úradníkov a ich spolupracovníkov. Zároveň treba dôsledne a vo všetkých prípadoch dodržiavať zákon o zhabaní finančných prostriedkov v kauzách spojených s korupciou na vysokej úrovni.

 

Rada Európy ocenila, že Ukrajina zaradila financovanie terorizmu ako samostatný trestný čin a prijala systém boja proti nemu. V tejto oblasti však vyčíta Kyjevu určité technické nedostatky, bez riešenia ktorých nebude môcť svoje úsilie zosúladiť s medzinárodnými normami.

 

Ukrajinská strana musí v roku 2019 odpovedať na správu MONEYVAL a predstaviť, aké kroky prijala pre implementáciu odporúčaní Rady Európy v tejto oblasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies