Rada Európy vymenuje osobitného zástupcu pre migráciu a utečencov

NETKY.SK • 16 December 2015, 14:52 • 2 min
Rada Európy vymenuje osobitného zástupcu pre migráciu a utečencov

ŠTRASBURG - Generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland dnes oznámil, že po sérii správ a obvinení o porušovaní ľudských práv migrantov a utečencov v Európe sa rozhodol, že v najbližšej budúcnosti vymenuje osobitného zástupcu pre migráciu a utečencov.

slovakia

left justify in out

"Som znepokojený množstvom správ o zlom zaobchádzaní s migrantmi a utečencami po celej Európe. Prisťahovalci a utečenci v členských krajinách Rady Európy majú mať v rámci Európskeho dohovoru o ľudských právach rovnaké základné práva ako všetci ostatní. Je našou povinnosťou chrániť ich práva a spolu s našimi medzinárodnými partnerskými organizáciami sa musíme zaoberať porušovaním týchto práv všade tam a vždy, kde k nim dôjde," uviedol Jagland.

 

Osobitný zástupca generálneho tajomníka Rady Európy bude viesť vyšetrovacie misie a spolupracovať s medzinárodnými partnermi vrátane Európskej únie a jej agentúry Frontex, Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) a agentúr OSN, ako sú UNHCR a UNICEF.

 

Bude zhromažďovať a analyzovať informácie o stave ľudských práv migrantov a utečencov v Európe, čo umožní Rade Európy poskytovať lepšiu pomoc a podporu členským štátom v miestach, kde náhle zvýšenie migrantov a utečencov predstavuje vážne výzvy na ochranu ich základných práv.

 

Pri príležitosti nadchádzajúceho Medzinárodného dňa migrantov (18. decembra) predsedníčka Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Anne Brasseurová oznámila, že jeho poslanci navštívia viaceré zadržiavacie centrá a ďalšie administratívne kapacity určené pre nelegálnych migrantov a žiadateľov o azyl.

Poslanci sa chystajú na inšpekcie v Belgicku, Bulharsku, na Cypre, v Čiernej Hore, vo Fínsku, v Grécku, na Islande, v Litve, Lotyšsku, Luxembursku, Macedónsku i na Ukrajine.

 

Inšpekcie sú spoločnou iniciatívou šéfky Brasseurovej a Výboru pre migráciu PZ RE. Brasseurová oznámila, že sa na týchto inšpekciách zúčastní a v pláne má návštevu troch prijímacích stredísk pre migrantov v Luxembursku.

Výbor pre migráciu PZ RE v minulosti už podobné inšpekčné návštevy realizoval v záchytných centrách v Calais a Štrasburgu vo Francúzsku, v Schiphole v Holandsku, v Luxemburgu a Zürichu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona