Rada Európy: Vatikán musí zintenzívniť stíhanie finančných zločinov

NETKY.SK • 15 December 2015, 11:35 • 2 min
Rada Európy: Vatikán musí zintenzívniť stíhanie finančných zločinov

VATIKÁN - Experti Rady Európy (RE) vyzvali dnes Vatikán, aby zintenzívnil stíhanie finančnej trestnej činnosti. Súčasne však ocenili opatrenia v boji proti praniu špinavých peňazí, ktoré vatikánske orgány prijali v uplynulých troch rokoch.

slovakia

left justify in out

Podľa pravidelnej správy expertného výboru RE s názvom Moneyval Vatikán len tento rok začal vyšetrovať 13 podozrení z prania špinavých peňazí a celkovo zmrazil aktíva v hodnote vyše 11 miliónov eur, uviedla agentúra AP.

Členovia výboru Moneyval, ktorý od roku 2012 monitoruje finančnú transparentnosť Vatikánu, konštatovali, že tamojšia prokuratúra celkovo iniciovala 29 vyšetrovaní týkajúcich sa peňazí potenciálne pochádzajúcich z trestnej činnosti. Zatiaľ sa však ani v jednom prípade nedospelo do štádia predloženia oficiálnej obžaloby a začatia súdneho procesu.

 

"Situácia sa musí zlepšiť," uvádza sa v správe Moneyvalu, z ktorej citovala agentúra DPA. Experti RE v tejto súvislosti vyjadrili pochybnosti, či má vatikánska prokuratúra a polícia dostatočné kapacity, aby riešila finančnú trestnú činnosť "efektívne a včas". Vatikán, najmenší medzinárodne uznaný štát sveta, sa v ostatných rokoch dostáva pod čoraz silnejší tlak, aby zakročil voči praniu špinavých peňazí a zlepšil finančnú transparentnosť. Prispela k tomu séria škandálov okolo vatikánskej banky IOR.

 

Viacero reforiem v tomto smere prijal súčasný pápež František i jeho predchodca Benedikt XVI. Experti Moneyvalu vo svojej najnovšej správe dospeli k záveru, že Vatikán si v tomto smere vybudoval už dostatočné právne štruktúry, ktoré však ešte musia priniesť konkrétne výsledky v praxi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies