Rada Európy upozornila SR na nedostatky pri ochrane obetí obchodovania s ľuďmi

NETKY.SK • 9 November 2015, 14:49 • 2 min
Rada Európy upozornila SR na nedostatky pri ochrane obetí obchodovania s ľuďmi

BRUSEL/ŠTRASBURG - Skupina expertov Rady Európy pre boj proti obchodovaniu s ľuďmi (GRETA) zverejnila dnes druhú hodnotiacu správu o Slovenskej republike, v ktorej sa zamerala na dosiahnutý pokrok a existujúce nedostatky v tejto oblasti.

slovakia

left justify in out

Správa hovorí o pokroku dosiahnutom na Slovensku za posledné štyri roky v rámci realizácie Dohovoru Rady Európy o boji proti obchodovaniu s ľuďmi. Prvá hodnotiaca správa tohto druhu bola zverejnená v septembri 2011. Podľa GRETA pozitívny vývoj odvtedy zahŕňa nové postupy pre identifikáciu obetí obchodovania s ľuďmi, čo im umožňuje mať prístup k štátnym finančným príspevkom. Pokrok bol zaznamenaný aj v oblasti zberu údajov týkajúcich sa obchodovania s ľuďmi. Na druhej strane GRETA naliehavo vyzýva SR na lepšiu identifikáciu a podporu detských obetí obchodovania s ľuďmi. Potrebné je najmä riešiť problém zmiznutia maloletých bez sprievodu zo zariadení sociálnej starostlivosti pre deti a poskytnúť im včas zákonných zástupcov.

 

Odborníci zastupujúci Radu Európy zároveň naliehajú na slovenské úrady, aby zabezpečili, že vnútroštátne právne predpisy a praktiky zaručia obetiam obchodovania s ľuďmi, vrátane štátnych príslušníkov EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), útočisko v súlade s čl. 13 Dohovoru o boji proti obchodovaniu s ľuďmi. Počas tohto obdobia majú všetky možné obete obchodovania s ľuďmi možnosť uchádzať sa o ochranu a podporu úradov, ak to vyplýva z čl. 12 Dohovoru. Dnešná správa konštatuje, že na Slovensku žiadne obete obchodovania s ľuďmi neboli odškodnené. GRETA nalieha na príslušné úrady, aby informovali obete obchodovania s ľuďmi o ich práve žiadať o náhradu a o postupoch, ktorými sa treba v tomto smere riadiť.

 

Odborníci odporúčajú legislatívne zmeny, ktoré umožnia zmrazenie a prepadnutie majetku osobám zodpovedným za obchodovanie s ľuďmi, čo vytvorí potrebné fondy pre odškodnenie obetí.

GRETA vyzvala slovenské úrady, aby zabezpečili, že prípady obchodovania s ľuďmi budú aktívne vyšetrované, čo povedie k účinným, primeraným a odradzujúcim sankciám. Medzi odporúčania odborníkov patrí aj lepšia ochrana obetí obchodovania s ľuďmi, ako aj svedkov pred možným zastrašovaním či odvetnými opatreniami. Slovensko ratifikovalo Dohovor Rady Európy o boji proti obchodovaniu s ľuďmi v roku 2007.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies