Rada Európy školila slovenských policajtov, ako nediskriminovať Rómov

NETKY.SK • 23 Október 2015, 16:48 • 2 min
Rada Európy školila slovenských policajtov, ako nediskriminovať Rómov

BRATISLAVA - Rada Európy školila vo štvrtok a dnes našich policajtov v oblasti antidiskriminácie Rómov. Školenie zorganizovala medzinárodná organizácia Rada Európy spolu s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a Prezídiom PZ. Agentúru SITA o tom informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra.

slovakia

left justify in out

Policajtov informovali školitelia z Európskeho centra pre práva Rómov, bývalý policajný poradca z Akadémie Policajného zboru v Holandsku a tiež slovenskí odborníci. Orientovali sa na témy, ktoré rezonovali na verejnosti v súvislosti s policajnými zásahmi v rómskych komunitách.
"Témy Národného seminára pre policajtov v oblasti antidiskriminácie Rómov boli aktuálne. Diskutovalo sa o medzinárodných štandardoch v oblasti antidiskriminácie Rómov, o judikatúre v oblasti ochrany ľudských práv a ich uplatňovaní pri služobnej činnosti, služobných zákrokoch, vrátane zásahov pod jednotným velením a o osobitostiach pri policajných zásahoch v rómskych komunitách," vysvetlila Paulenová.


Viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel v úvode seminára uviedol, že PZ venuje otázke antidiskriminácie Rómov veľkú pozornosť, pretože si uvedomuje, že jeho poslaním je ochrana základných práv a slobôd všetkých ľudí žijúcich na našom území. "O tom, že Policajný zbor kladie dôraz na dodržiavanie ľudských práv pri služobnej činnosti svedčí skutočnosť, že počet starších referentov pre prácu v komunitách sa od roku 2005 niekoľkokrát zvyšoval a v súčasnosti ich v rómskych komunitách pôsobí 267,“ uviedol Ábel.


Ako na neho nadviazal rómsky splnomocnenec Peter Pollák, sporným zásahom, a to nielen v rómskych komunitách, sa možno vyhnúť tým, že policajti budú využívať kamery. "Tie pomôžu vyjasniť priebeh akcie a pomôžu tiež dôveryhodnosti zboru. Pri použití kamery nebudeme musieť o každom kontroverznom policajnom zásahu následne diskutovať, či bol legitímny a primeraný. Toto opatrenie je v prospech každého občana, nielen Rómov," vysvetlil. Nejde podľa neho len o zásahy v komunitách, pretože takéto sporné zásahy sa môžu stať aj na diskotékach, pri dopravných akciách a podobne.


Podľa zástupkyne Rady Európy Isabely Mihalache je cieľom seminára pre policajtov zvyšovanie povedomia o ľudských právach a výmena praktických skúseností a príkladov dobrej praxe, ktoré prispejú k zlepšeniu vzťahu medzi Rómami a policajtmi. Rada Európy bude na základe výsledkov dvojdňového tréningu rozvíjať v prípade policajtov ďalšie aktivity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies