Rada Európy pripravila dohovor, ktorý má zabrániť ničeniu kultúrneho dedičstva

NETKY.SK • 3 Máj 2017, 15:21 • 2 min
Rada Európy pripravila dohovor, ktorý má zabrániť ničeniu kultúrneho dedičstva

BRUSEL/ŠTRASBURG - Rada Európy (RE) dnes prijala nový dohovor v oblasti trestného práva, ktorý má zabrániť nedovolenému obchodovaniu a ničeniu kultúrneho dedičstva a bojovať proti tomuto fenoménu v rámci širšieho boja proti terorizmu a organizovanému zločinu.

slovakia

left justify in out

Dohovor o trestných činoch súvisiacich s kultúrnym dedičstvom, ktorý môže podpísať každá krajina na svete, sa zameriava tiež na úlohu medzinárodnej spolupráce v boji proti zločinom.

 

Dohovor bude prichystaný na podpis 19. mája v Nikózii počas 127. schôdze Výboru ministrov Rady Európy. Na podujatí na Cypre sa stretnú ministri zahraničných vecí zo všetkých 47 členských štátov tejto paneurópskej organizácie.

 

"Nemôžeme viac stáť bokom a pozerať sa na ničenie historických nálezísk a na obchodovanie so vzácnym kultúrnym dedičstvom zo strany teroristov," uviedol generálny tajomník RE Thorbjörn Jagland vo vyhlásení pre médiá.

 

Nový dohovor podľa neho predstavuje dôležitý krok v úsilí medzinárodného spoločenstva v boji proti nadnárodnému organizovanému zločinu a teroristickým skupinám, ktoré využívajú obchod so starožitnosťami ako zdroj svojich príjmov. "Vyzývam všetky štáty, aby čo najskôr podpísali a ratifikovali tento dohovor," uviedol Jagland.

 

Dohovor, ktorý bude jedinou medzinárodnou zmluvou osobitne zameranou na kriminalizáciu nedovoleného obchodovania s kultúrnymi hodnotami, popisuje množstvo trestných činov spojených s touto oblasťou - krádeže, nezákonné vykopávky, dovoz a vývoz starožitností či ich nelegálne nadobudnutie a uvedenie na trh. Dohovor rovnako kriminalizuje aj falšovanie dokumentov spojených s kultúrnym dedičstvom a zničenie alebo poškodenie kultúrnych hodnôt, ak išlo o zámerný čin.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies