Rada Európy pripomína dôležitoť darcovstva a transplantácie orgánov

NETKY.SK • 5 September 2017, 18:42 • 2 min
Rada Európy pripomína dôležitoť darcovstva a transplantácie orgánov

BRUSEL/ŠTRASBURG - Rada Európy (RE) dnes pripomenula, že Európsky deň darcovstva a transplantácie orgánov sa tento rok oficiálne oslávi 9. septembra v Berne vo Švajčiarsku.

slovakia

left justify in out

Sloganom pre tohoročný Európsky deň darcovstva a transplantácie orgánov, ktorý si z iniciatívy RE pripomíname od roku 1998, bude "Dajte nádej pacientom na čakacích zoznamoch". Generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland vyzval vlády členských krajín RE, aby urobili viac pre to, aby si európski občania uvedomili dôležitosť darcovstva orgánov a prispeli tak k zníženiu počtu úmrtí pacientov čakajúcich na transplantácie.

 

"Počas posledných desaťročí lekárska transplantačná veda a samotné transplantácie pokročili spôsobom, ktorý bol predtým nepredstaviteľný, čím sa predlžuje a zlepšuje kvalita života státisícov pacientov. Hoci počet darovaných orgánov neustále rastie, počet registrácií na čakacích zoznamoch rastie ešte rýchlejšie. Údaje ukazujú, že nedostatok orgánov je aj naďalej hlavnou prekážkou," uviedol Jagland v správe pre médiá.

 

Podľa údajov Rady Európy zomrie v Európe každý deň 18 pacientov, ktorí čakajú na transplantáciu nejakého orgánu. Každú hodinu pribudne na tieto čakacie zoznamy v priemere päť nových pacientov. V roku 2015 bolo na čakacích zoznamoch zaregistrovaných viac ako 143.000 pacientov, čo znamená nárast o päť percent v porovnaní s rokom 2014. V roku 2015 zomrelo počas čakania na transplantáciu celkovo 6702 pacientov, čo predstavuje nárast o sedem percent voči predošlému roku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies