Rada Európy odsúdila neľudské podmienky v gréckych väzniciach, v preplnených celách sa aj umiera

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 10:08 • 2 min
Rada Európy odsúdila neľudské podmienky v gréckych väzniciach, v preplnených celách sa aj umiera

ATÉNY - Popredný ľudskoprávny orgán Rady Európy (RE) dôrazne odsúdil podmienky v gréckych väzniciach a skritizoval tiež prístup tamojších úradov k podozreniam zo zlého zaobchádzania s väzňami.

slovakia

left justify in out

Podľa správy zverejnenej dnes Európskym výborom na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu (CPT) bolo v Grécku i napriek opakovaným odporúčaniam zaznamenané ďalšie zhoršenie situácie vo väzniciach až do miery, keď dochádza ku "stratám na životoch", informuje agentúra AP.


"Mnohé väznice v Grécku v súčasnosti slúžia len ako skladiská, kde držia ľudí, kým nie sú spôsobilí na to, aby ich pustili naspäť do spoločnosti," uvádza sa v 76-stranovom dokumente, ktorý vychádza z poznatkov získaných v apríli minulého roka počas návštevy delegácie RE v Grécku.


Príslušný výbor poukazuje na preplnenosť väzníc, v niektorých prípadoch dosahujúcu až dvojnásobok normálnej kapacity, chýbajúcu zdravotnú starostlivosť, výrazný nedostatok pracovných síl a často otrasné hygienické pomery. "Je najvyšší čas zmeniť spôsob, akým fungujú väznice v Grécku," konštatuje CPT.


Európsky súd pre ľudské práva v uplynulých rokoch opakovane rozhodol proti Grécku pri posudzovaní sťažností, ktoré sa týkali neľudského a ponižujúceho zaobchádzania s tamojšími väzňami. Uvedený výbor RE adresoval Grécku podobnú kritiku aj vo svojich predošlých správach z rokov 2012 a 2014, pričom zakaždým konštatoval, že odporúčania, ako situáciu zlepšiť, neboli uplatnené v praxi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies