Rada EÚ odsúhlasila dočasné obchodné opatrenia v prospech Ukrajiny

NETKY.SK • 17 Júl 2017, 15:13 • 2 min
Rada EÚ odsúhlasila dočasné obchodné opatrenia v prospech Ukrajiny

BRUSEL - Členské krajiny Európskej únie sa dnes v Bruseli dohodli na prijatí súboru dočasných autonómnych obchodných opatrení v prospech Ukrajiny. Dohodu schválili európski šéfovia diplomacií na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti.

slovakia

left justify in out

Podľa dokumentu prijatého Radou ministrov by tieto opatrenia mali nadobudnúť účinnosť do konca septembra a budú sa uplatňovať po dobu troch rokov.

 

"Dnešným rozhodnutím povolíme, aby sa do EÚ vyvážalo viac ukrajinských výrobkov. Našou povinnosťou je podporovať Ukrajinu a posilňovať naše vzájomné hospodárske a politické väzby, aj vzhľadom na pretrvávajúci konflikt na ukrajinskom území," uviedol minister zahraničných vecí Estónska Sven Mikser v mene Rady EÚ. Estónsko v súčasnosti predsedá Rade EÚ.

 

Návrh EÚ má za cieľ zlepšiť prístup ukrajinských vývozcov na trh Únie vzhľadom na zložitú hospodársku situáciu tejto krajiny a na snahy Kyjeva realizovať hospodárske reformy.

 

Dnes odsúhlasená dohoda dopĺňa ustanovenia o obchode, ktoré platia v rámci asociačnej dohody EÚ - Ukrajina. Tie sa dočasne uplatňujú od 1. januára 2016 a oficiálne vstúpia do platnosti 1. septembra 2017.

 

Text dnešnej dohody o dočasných autonómnych obchodných opatreniach vstúpi do platnosti po jeho podpísaní predstaviteľmi Európskeho parlamentu v septembri a po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies