Rada EÚ oddialila rušenie poplatkov za roaming do roku 2018

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 18:31 • 2 min
Rada EÚ oddialila rušenie poplatkov za roaming do roku 2018

BRUSEL - Zástupcovia členských štátov EÚ dnes v Bruseli prijali spoločnú pozíciu k návrhu Európskej komisie (EK) o jednotnom trhu s telekomunikáciami.

slovakia

left justify in out

Lotyšsko ako krajina predsedajúca Rade EÚ dostalo mandát na začatie rokovaní s Európskym parlamentom (EP) o nových pravidlách pre zníženie poplatkov za používanie mobilných telefónov, za roaming a voľný prístup k internetu.
     

Nariadenie nadobudne účinnosť od 30. júna 2016. Dnešná dohoda v Rade EÚ vznikla 11 mesiacov po tom, ako EP vyzval na zákaz poplatkov za roaming od decembra 2015 a požiadal o vypracovanie legislatívy zabezpečujúcej neutralitu internetu. Pozícia Rady EÚ protirečí požiadavkám europarlamentu. Prvé hlasy zo strany poslancov EP už naznačili, že rokovania so zákonodarným zborom (trialóg) budú zložité, lebo mnohí poslanci návrh vnímajú ako víťazstvo národných telekomunikačných operátorov.
     

Rada EÚ predpokladá, že EK v polovici roka 2018 opätovne posúdi, aké ďalšie opatrenia treba prijať vzhľadom na zrušenie poplatkov za roaming.
     

Celoeurópske pravidlá pre otvorený internet, na ochranu práv koncových užívateľov a zabezpečenie nediskriminačného zaobchádzania pri poskytovaní služieb prístupu k internetu predstavujú zmenu voči súčasnému systému regulácií roamingu (Roaming III), ktorý bol vnímaný ako medzistupeň vedúci k postupnému rušeniu poplatkov za roaming.
     

Rada EÚ podporuje zriadenie nového cenového mechanizmu, vďaka ktorému bude používanie mobilného telefónu pri cestách do iných členských krajín EÚ oveľa lacnejšie. V určitých medziach, ktoré ešte treba spresniť, by mohli spotrebitelia volať a prijímať hovory, posielať SMS a využívať dátové služby bez dodatočných poplatkov v porovnaní s poplatkami v domovskej krajine.
     

Návrh nariadenia predvída, že keď sa vyčerpá určený roamingový základ, operátor môže účtovať poplatky za roaming, tie však budú oveľa nižšie, než sú súčasné poplatky za túto službu.
     

V prípade uskutočnených hovorov, odoslaných SMS a pri využívaní elektronických dát poplatok za roaming nesmie byť vyšší ako sú maximálne veľkoobchodné sadzby, ktoré prevádzkovatelia platia za použitie sietí iných členských štátov. Pre príjem hovoru bude maximálny príplatok vypočítaný na základe priemeru mobilných prepojovacích poplatkov v celej EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona