Rad priateľstva Ruskej federácie pre tvorcu drámy Katyň Andrzeja Wajdu

NETKY.SK • 11 August 2010, 07:23 • 2 min
Rad priateľstva Ruskej federácie pre tvorcu drámy Katyň Andrzeja Wajdu

Rad priateľstva Ruskej federácie pre tvorcu drámy Katyň Andrzeja Wajdu

slovakia

left justify in out

img

Prezident Ruskej federácie Dmitrij Medvedev ocenil poľského oscarového režiséra Andrzeja Wajdu (84) Radom priateľstva, jedným z najvyšších štátnych vyznamenaní krajiny.
      Informovala o tom dnes tlačová služba Kremľa.   Podľa nej tvorcu ocenili za mimoriadny prínos pre rozvoj rusko-poľských kultúrnych vzťahov.
      Ruské médiá pri informovaní o ocenení označili svetoznámeho filmára za klasika svetovej kinematografie. Pripomenuli, že je laureátom mnohých domácich i zahraničných ocenení vrátane čestného Oscara z roku 2000.
      Uvedenie drámy Katyň o masakre, medzi obeťami ktorej bol aj Wajdov otec, označila televízia NTV za jednu z najvýznamnejších premiér tohto roka v Rusku.
      Rozhlasová stanica Echo Moskvy pripomenula, že skutočná ruská premiéra tejto snímky sa odohrala ešte v roku 2008, avšak vtedy mohli film vidieť iba návštevníci dvoch kín. V tomto roku film uviedol aj jeden z kanálov štátnej televízie.
      Wajdovo meno sa už v júni 2010 objavilo v médiách v spojení s udelením vysokého ocenenia v Rusku. Medzi laureátmi Štátnej ceny Ruskej federácie však napokon poľský filmár nefiguroval.  
      Echo Moskvy vtedy potvrdilo, že Andrzej Wajda sa nachádzal medzi kandidátmi na udelenie tejto ceny za zásluhy o rešpektovanie ľudských práv. Kolégium rozhodujúce o laureátoch ho napokon na ocenenie nevybralo.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies