Rad Čestnej légie je pre mňa aj záväzkom do budúcnosti

NETKY.SK • 20 Júl 2012, 06:50 • 2 min
Rad Čestnej légie je pre mňa aj záväzkom do budúcnosti

Rad Čestnej légie je pre mňa aj záväzkom do budúcnosti

slovakia

left justify in out

img

Ján Kubiš, osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka OSN v Afganistane a riaditeľ Asistenčnej misie OSN v Afganistane, dnes prevzal z rúk veľvyslanca Francúzskej republiky na Slovensku najvyššie francúzske štátne vyznamenanie.
      V mene prezidenta Francúzskej republiky Francoisa Hollanda odovzdal veľvyslanec Jean-Marie Bruno Jánovi Kubišovi najvyšší stupeň Národného rádu Čestnej légie – titul Komandér. "Sme tu, aby sme ocenili výnimočnú osobnosť, vás pán Kubiš," uviedol slávnostný akt francúzsky veľvyslanec Jean-Marie Bruno.
       "Odovzdanie tohto vyznamenania je vyjadrením vďaky Francúzska za váš výnimočný príspevok k mieru a bezpečnosti a diplomatické aktivity, ktoré prispeli k stabilizácii vzťahov medzi národmi a komunitami na celom svete," zdôraznil ďalej Bruno a pripomenul, že Ján Kubiš je brilantným príkladom toho, čo môže svet očakávať od diplomata. "Práve z týchto dôvodov sa Francúzska republika rozhodla udeliť vám najvyššie štátne vyznamenanie," povedal Bruno.  
      Ján Kubiš je prvým Slovákom, ktorý získal najvyšší stupeň Radu Čestnej légie. "Ani vo Francúzsku nie je veľa ľudí, ktorí sú nositeľmi takéhoto vysokého ocenenia, čiže ocenenie pána Kubiša je ocenením naozaj vysokým a chceli sme tým dať najavo, že je to vyznamenanie za hodnoty, ktoré zdieľame spoločne - za prínos pre budovanie mieru a bezpečnosti vo svete," dodal francúzsky veľvyslanec.
      "Neskrývam, že som dojatý a poctený," povedal v úvode svojho príhovoru Ján Kubiš. "Toto je prvé ocenenie, ktoré dostávam za dlhé roky práce v rôznych oblastiach bilaterálnej či mnohostrannej diplomacie." Kubiš zdôraznil, že toto ocenenie je pre neho výnimočné aj preto, že Francúzska republika je krajinou demokracie, slobody a rovnosti a tento rád je stelesnením týchto ideálov v celosvetovom meradle.
      "Som mimoriadne poctený, že som sa dostal do elitnej skupiny ľudí, ktorá dostala takéto ocenenie. Je to pre mňa aj výzva, aby som na poli diplomacie ešte niečo urobil."
      Na otázku TASR, ktoré z poslaní a misií vo svojej bohatej kariére považuje za najdôležitejšie, odpovedal, že na to neexistuje jednoznačná odpoveď. "Myslím si, že k jedným z najdôležitejších patrí moja terajšia misia v Afganistane," uviedol Kubiš. "Vždy však rád spomínam na diplomatické aktivity, ktoré som robil pre Slovensko. Keď diplomat priamo zastupuje svoju krajinu, to je to, čo napĺňa najviac."
      Na slávnostnom akte sa zúčastnili aj minister financií SR Peter Kažimír, bývalý minister školstva SR Ján Mikolaj, bývalý guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko a ďalšie známe osobnosti politického a ekonomického života.
      Národný rad Čestnej légie je hlavné francúzske štátne vyznamenanie. Založil ho Napoleon Bonaparte 19. mája 1802. Vyznamenanie Čestnej légie nie je len pre Francúzov. Udeľuje sa aj predstaviteľom štátov, premiérom, členom vlád, veľvyslancom, podnikateľom, zahraničným umelcom, ktorých zviditeľnila ich služba pre Francúzsko, alebo v oblasti, v ktorých sú výnimoční.
      V ére novodobého Slovenska získali Rad Čestnej légie napr. kardinál Ján Chryzostom Korec, herec a politik Milan Kňažko či súčasný predseda KDH Ján Figeľ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies