R. SULÍK: Zverejnenie zoznamu s nomináciami bolo voči niektorým ľuďom nekorektné

NETKY.SK • 7 September 2011, 13:48 • 2 min
R. SULÍK: Zverejnenie zoznamu s nomináciami bolo voči niektorým ľuďom nekorektné

R. SULÍK: Zverejnenie zoznamu s nomináciami bolo voči niektorým ľuďom nekorektné

slovakia

left justify in out

img

Zverejnenie zoznamu s údajnými politickými nomináciami bolo voči niektorým ľuďom nekorektné. Obsahuje totiž mená, ktoré nie sú straníckymi nomináciami a takéto "pečiatkovanie" môže týmto ľuďom poškodiť povesť. Na pôde Národnej rady SR to dnes povedal predseda parlamentu a strany SaS Richard Sulík. Zoznam zverejnil nezávislý poslanec Igor Matovič na sociálnej sieti Facebook.
      "Jedenásť ľudí, ktorí sú na zozname označení ako nominanti SaS, sú tam pôvodne, 10 alebo 20 rokov. A je to riadne nekorektné od Igora Matoviča dať týmto ľuďom, ktorí sú tam čisto preto, že sú odborníci a nechceli sa so žiadnou politickou stranou spájať, takúto pečiatku," povedal dnes v parlamente Richard Sulík.
      Na zozname sa podľa jeho slov nachádza napríklad istá sekretárka z ministerstva obrany, ktorá na danom mieste pracuje 18 rokov, ale aj náčelník generálneho štábu, ktorý je v armáde 36 rokov. "Takýchto ľudí dávať na zoznam a označiť ich za nominantov niekoho, to je urážka. Nepovažujem to za správne," zdôraznil Sulík.
      Šéf liberálov však je za zverejnenie politických nominácií. "Lebo to zvyšuje transparentnosť," vysvetlil. SaS tak ale podľa jeho slov urobí až potom, čo sa na tomto kroku dohodne celá koalícia. "My nebudeme nejako prví skákať. Nechceme dostávať ostatných pod tlak. Malo by to byť koordinované. Keď sa všetci dohodnú, zverejníme zoznam. My si za každým naším nominantom stojíme a vieme vysvetliť každé meno, stojíme si za nimi," vyhlásil Sulík.
      Dodal, že ostatné koaličné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd sa možno rozhodnú zverejniť svoje zoznamy. "Môže sa stať, že v reakcii na toto (zverejnenie zoznamu a prípadných ďalších, pozn. TASR) sa koaliční partneri rozhodnú tieto zoznamy zverejniť. My budeme súhlasiť," uviedol Sulík, ktorý sa ale koaličných partnerov nechystá presviedčať.
      "Momentálne intenzívne presviedčam koalíciu, že euroval je podvod na slovenských daňovníkoch a to mi berie celú moju energiu," zdôvodnil. Sulík nepovažuje v súčasnosti tieto nominácie za "nejakú hyperdôležitú vec". "Vnímam to skôr ako agendu Igora Matoviča. Aj on sa s niečím musí dostať do novín, niečím upútať. Tomu rozumiem," poznamenal.
      Podľa poslankyne Jany Kiššovej (SaS) sa na zozname nachádzalo 65 záznamov, ku ktorým bolo uvedené, že sú to členovia SaS. "To nie je pravda. Z týchto záznamov bolo 12 absolútne nesprávnych. Len 53 záznamov bolo relatívne správnych. Z týchto na 11 pozíciách sú ľudia, ktorí sú tam 10, 20 rokov a sú to odborníci, ktorých strana vôbec nemenila. Čiže hovoriť o týchto ľuďoch ako o nominantoch strany SaS alebo ako o akýchkoľvek politických nominantoch sa mi javí ako vysoko nesprávne a nekorektné voči týmto ľuďom," povedala.
      Dodala, že 42 záznamov je takých, kde nastala zmena. "Z nich len 14 sú členovia strany. A z tých počítame aj ministrov a štátnych tajomníkov. Čiže nemáme pocit, že tieto nominácie sú tak ťažko politicky obsadzované, ako je to prezentované," uzavrela. Sulík doplnil, že SaS má tri stranícke nominácie aj v dozorných radách. "Dozorné rady sú pozície, kde je mimoriadne dôležitá dôvera a tá je vyššia voči straníkom ako voči nestraníkom," vysvetlil Sulík s tým, že na konaní SaS nevidí nič zlé.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies