R. Sulík vo funkcii predsedu parlamentu skončil, odvolali ho

NETKY.SK • 14 Október 2011, 19:21 • 2 min
R. Sulík vo funkcii predsedu parlamentu skončil, odvolali ho

R. Sulík vo funkcii predsedu parlamentu skončil, odvolali ho

slovakia

left justify in out

img

Richard Sulík (SaS) dnes vo funkcii predsedu Národnej rady SR skončil. V tajnej voľbe ho 115 hlasmi na návrh SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd odvolali poslanci. Na odvolanie šéfa parlamentu je potrebných aspoň 76 hlasov.
Na hlasovaní sa zúčastnilo 142 poslancov, z nich 25 bolo proti odvolaniu a dvaja sa zdržali.
Plénum odvolalo Sulíka na návrh SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd, keďže stratil ich dôveru po tom, ako poslanci SaS v utorok (11.10.) nezahlasovali za euroval a spôsobili tak pád vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS).
Premiérka aj viacerí koaliční poslanci najskôr Sulíka vyzývali na dobrovoľný odchod, no ten odmietol. Povedal však, že ak ho odvolajú, odíde s pokorou a so cťou. Dobrovoľne odmietli zo svojich postov odísť aj štyria ministri za SaS. Radičová by mala prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi navrhnúť ich odvolanie v piatok (14.10.)
Sulíka má vo funkcii predsedu NR SR nahradiť doterajší podpredseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH). Poslanci pristúpia k tajnej voľbe ešte dnes. Kresťanský demokrat viedol zákonodarný zbor v druhej vláde Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) v rokoch 2002 až 2006.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona