R. Sulík verí, že jeho premiéra v NRSR nebude zlá aj vďaka skúseným kolegom

NETKY.SK • 8 Júl 2010, 07:45 • 2 min
R. Sulík verí, že jeho premiéra v NRSR nebude zlá aj vďaka skúseným kolegom

R. Sulík verí, že jeho premiéra v NRSR nebude zlá aj vďaka skúseným kolegom

slovakia

left justify in out

Pravdepodobne budúci predseda Národnej rady (NR) SR Richard Sulík (SaS) je pred svojou štvrtkovou parlamentnou premiérou pomerne pokojný. Pomáha mu vedomie, že pri ňom bude stáť  skúsenejší Pavol Hrušovský (KDH), Béla Bugár (Most-Híd) a Milan Hort (SDKÚ-DS), ktorí s vedením parlamentných schôdzí majú už skúsenosti.
"Sú to harcovníci, ktorí tie grify ovládajú. To je to, čo mi dáva také pokojné vedomie, že zajtra to nebude zlé," povedal pre TASR Sulík po tom, ako si dnes do parlamentných lavíc sadol na nečisto poslednýkrát. Vo štvrtok už totiž bude všetko naostro, čoho sa Sulík ale veľmi neobáva.
Rokovací poriadok má totiž preštudovaný a samotný proces rokovania a hlasovania, ako si ho dnes nováčikovia z SaS či Mosta-Híd vyskúšali, nie je podľa Sulíka "nič ťažké". Dnešný nácvik však považuje za dobrý. "Je dobré si to nacvičiť, dobre sa s tým oboznámiť, nech to nie je úplne nové," zdôvodnil.
Podobný názor má aj poslanec za SaS a zakladajúci člen strany Martin Poliačik. "Nevidím nič zložité na tom, prečítať si tri tlačidlá a správne ich stlačiť. To keď už neovláda poslanec, tak sa treba zamyslieť, či je na správnom mieste," zdôvodnil s tým, že jediné, čo by mohlo spočiatku nováčikov v poslaneckých laviciach zaskočiť, je poradie spomínaných tlačidiel.
"Sú opačne. To znamená, že najskôr je "proti", potom je "zdržal sa" a až potom je "za". Logika by hovorila, že by to malo byť naopak, ale to je asi jediná vec, ktorá môže zaraziť," priblížil. Pokiaľ ide o rokovací poriadok parlamentu, nie je mu úplne cudzí. "Zvykol som pozerávať záznamy z parlamentu, tak teraz sa pozriem už, iba ako to vyzerá na papieri," poznamenal.
Medzi novými zákonodarcami, ktorí sa oboznamovali s rokovacou sálou, sa objavili aj ich skúsenejší kolegovia ako Daniel Lipšic, Pavol Abrhan (obaja KDH) či Milan Hort a Tomáš Galbavý (obaja SDKÚ-DS). Hlasovanie si však neskúšali, mali iba "cestu okolo".
Ak by ale napríklad Galbavý mohol niečo novým poslancom odporučiť, bol by to rešpekt k Národnej rade SR a tiež k samotnej práci poslanca. "Aby si uvedomili, že práca poslanca je nielen honor, ale predovšetkým služba ľuďom," zdôraznil pre TASR. Zároveň dodal, že ak by niektorý z nováčikov potreboval poradiť vo veciach výkonu mandátu, poskytne mu svoje skúsenosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies