R. Sulík predstavil expertnú komisiu, ktorá posúdi Svätopluka

NETKY.SK • 5 August 2010, 07:06 • 2 min
R. Sulík predstavil expertnú komisiu, ktorá posúdi Svätopluka

R. Sulík predstavil expertnú komisiu, ktorá posúdi Svätopluka

slovakia

left justify in out

img

Jazdecká socha kráľa Svätopluka bude posudzovaná z historickej, umeleckej a politickej roviny. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval predseda Národnej rady (NR) SR Richard Sulík (SaS), ktorý zdôraznil, že osadenie umeleckého diela tesne pred parlamentnými voľbami považuje za účelové. "Bolo to zbytočné spolitizovanie tohto diela. Nesmie to ale slúžiť ako kritérium pri rozhodovaní," pripomenul a dodal, že o osude sochy rozhodne po konzultácii s expertnou skupinou, právnikmi a v konečnej fáze aj s jej samotným autorom.
      Expertná komisia bude podľa jej zostavovateľky historičky Maríny Zavackej pozostávať z odborníkov z oblastí architektúry, výtvarného umenia, dejín umenia, archeológie ale aj moderných dejín nacionalizmu a propagandy. "Sústredíme sa na architektonické a urbanistické riešenie, historickú korektnosť, spôsoby aktuálnej politickej inštrumentalizácie diela a jeho vplyvu na historické povedomie," poznamenala Zavacká.
      Medzi členov komisie jej šéfka zaradila archeológov Tatianu Štefanovičovú, Eduarda Krekoviča a Štefana Holčíka, bývalého rektora Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) Jána Hoffstädtera, architekta hlavného mesta SR Bratislavy Štefana Šlachtu, historikov Romana Holeca a Jána Steinhübela a kurátora Vladimíra Beskida. Okrem spomínaných osôb s ňou budú externe spolupracovať historici Ladislav Vrtel, Jaroslava Roguľová a Viliam Kratochvíl, prorektorka VŠVU Bohunka Koklesová, sociálny antropológ Martin Kanovský a archeológ Bladimír Turčan.
      Ako ďalej Zavacká uviedla, rituál, ktorý sprevádzal odhalenie sochy na Bratislavskom hrade, jej pripomínal spôsoby politických strán a hnutí z minulosti, ktoré jej neboli sympatické. "Propaganda je nebezpečná vtedy, keď neexistuje iná. Tu boli verejnoprávne médiá využité, aby sa presadzovala iba táto jedna a tam je problém," priblížila.
      Posudok expertnej skupiny bude mať podľa Sulíkovho vyjadrenia historickú a umeleckú hodnotu. "V tej politickej spravím dobre, keď sa poradím s ľuďmi v mojom okolí a aj s inými zástupcami politického spektra. Dôležitá však bude tá expertná správa," vysvetlil predseda parlamentu kritériá svojho rozhodovania v prípade osudu jazdeckej sochy. "Dúfam, že sa tak udeje v priebehu tohto a budúceho mesiaca. V septembri by mali byť výsledky a malo by sa to celé uzavrieť," konštatoval.
      Ohľadom pokračovania rekonštrukcie dominanty hlavného mesta, Bratislavského hradu, poznamenal, že sa o nej ešte rozhoduje. "Momentálne to vyzerá tak, že samotný palác bude dokončený, no podzemné garáže, ktoré sú za ním, sú tak finančne nákladné, že to asi bude odložené," uzavrel Sulík.
      Jazdeckú sochu kráľa Svätopluka odhalil prezident Ivan Gašparovič 6. júna tohto roku spolu s bývalým predsedom NR SR Pavlom Paškom a expremiérom Robertom Ficom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona