R. Sulík považuje účasť na plebiscite za obrovský úspech

NETKY.SK • 20 September 2010, 07:00 • 2 min
R. Sulík považuje účasť na plebiscite za obrovský úspech

R. Sulík považuje účasť na plebiscite za obrovský úspech

slovakia

left justify in out

img

Predseda Národnej rady (NR) SR a strany SaS, ktorá iniciovala sobotňajšie (18.9.) referendum, Richard Sulík považuje takmer 23-percentnú účasť za obrovský úspech.
Takmer milión voličov podľa neho ukázalo, že im záleží na budúcnosti Slovenska, pričom sa nenechali manipulovať politikmi. Hlavný prínos vidí v tom, že do spoločenskej diskusie sa dostalo niekoľko dôležitých tém, ako napríklad zrušenie koncesionárskych poplatkov. "Som presvedčený, že výsledky referenda, i keď nie je platné, sú pre politikov záväzkom," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii po tom, ako od členov Ústrednej komisie pre referendum prevzal zápisnicu. Sulík pripomenul, že jedinou otázkou, ktorú sa nepodarilo preniesť na parlamentnú pôdu, je redukcia počtu zákonodarcov zo 150 na 100. Považuje to za otvorenú otázku do budúcnosti, pričom čas ukáže, koľko poslancov Slovensko skutočne potrebuje.
Ocenil to, ako sa k všeľudovému hlasovaniu postavili ostatní najvyšší ústavní činitelia - prezident Ivan Gašparovič a premiérka Iveta Radičová. Poznamenal, že sa tým povzniesli nad bežné stranícke súboje. Negatívne nevníma fakt, že hlava štátu sa plebiscitu zúčastnila tesne pred zatvorením hlasovacích miestností. "Nemyslím si, že keby išiel ráno, tak by to nejako výrazne ovplyvnilo účasť," ozrejmil. Potešilo ho, že prezident dodržal slovo, ktoré mu dal. Gašparovič mal Sulíkovi sľúbiť, že ak v sobotu bude v Bratislave, tak túto najvyššiu formu demokracie využije.
Šéfa zákonodarného zboru mrzí, ako sa k celej situácii postavila najsilnejšia politická strana Smer-SD. Pripomenul, že ho najskôr chceli odvolať z postu predsedu NR SR kvôli tomu, že si dostatočne nectí referendum a potom vyzvali svojich voličov a sympatizantov, aby sa ho nezúčastnili. "Považujem to za pošliapanie demokratických princípov a schizofréniu," upozornil. Sulík zastáva názor, že keď sa SaS podarilo zmobilizovať jeden milión občanov, tak Smer-SD, ktorý mal v júnových parlamentných voľbách trikrát lepší výsledok, by dokázal zmobilizovať ďalší milión. To by však podľa neho musel k tomuto nástroju priamej demokracie pristúpiť zodpovednejšie. "Tento nástroj nie je mŕtvy, ak dôjde k ďalšej spoločenskej potrebe, tak sa bude zohľadňovať aj možnosť referenda," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies