R. Sulík otvoril schôdzu, ak politici slovo dodržia, padne vláda

NETKY.SK • 12 Október 2011, 00:30 • 2 min
R. Sulík otvoril schôdzu, ak politici slovo dodržia, padne vláda

R. Sulík otvoril schôdzu, ak politici slovo dodržia, padne vláda

slovakia

left justify in out

img

Predseda Národnej rady SR Richard Sulík (SaS) dnes otvoril rokovanie 24. schôdze parlamentu a vzápätí vyhlásil hodinovú prestávku na rokovanie výborov. Prvým a najdôležitejším bodom rokovania je totiž návrh na rozšírenie tzv. dočasného eurovalu. Vláda dnes na návrh premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) rozhodla, že hlasovanie o záchrannom mechanizme bude spojené s hlasovaním o dôvere vláde. Práve k tomuto postupu sa musia jednotlivé parlamentné výbory vyjadriť.
Ak budú politici konať v duchu svojich doterajších vyjadrení, euroval neprejde a Radičovej kabinet dnes padne. Koaličná SaS, ktorá je proti eurovalu, sa totiž na hlasovaní nezúčastní. Hlasovať nebudú ani traja zo štvorice poslancov združených okolo Igora Matoviča (Martin Fecko bude za) ani celý opozičný Smer-SD.
Otázny ešte zostáva postup štyroch poslancov OKS. Líder konzervatívcov Peter Zajac dnes povedal, že OKS euroval odmieta, no spájanie hlasovania s dôverou vláde je iná vec. "Ideme sa poradiť," avizoval. Podpredseda strany Ondrej Dostál však vzápätí potvrdil, že on osobne sa na hlasovaní nezúčastní. Poslanci SNS síce na hlasovaní budú, no eurovalu povedia nie. "Tento megapodvod nepodporíme," vyhlásil šéf národniarov Ján Slota, ktorý si myslí, že koalícia skončí. Tri koaličné strany teda nemôžu v tejto konštelácii nahromadiť 76 hlasov potrebných na schválenie eurovalu.
Po vyslovení nedôvery súčasnej vláde bude na ťahu prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý je momentálne na zahraničnej ceste v Tichomorí. Hlava štátu má kompetenciu vybrať si, koho zostavením nového kabinetu poverí. Kým nebude nová vláda, Radičová a jej ministri budú vo funkciách pokračovať.
Premiérka dnes informovala, že koalícia SaS ponúkla právo veta na jednotlivé pôžičky pre zadlžené krajiny aj možnosť slobodnej zelenej karty na schválenie trvalého eurovalu (ESM). Túto ponuku prezentovala liberálom na Koaličnej rade aj dnes ráno. Tí ju však opätovne odmietli. "Dopustiť izoláciu Slovenska je pre premiéra SR neprijateľné. Je mi ľúto, že koaličný partner neprijal ponuku na možný kompromis," zdôvodnila svoje rozhodnutie šéfka vládneho kabinetu.
Je však Radičovej veľkým želaním, aby dnešné hlasovanie bolo úspešné. Ak nebude, bude podľa jej slov nevyhnutné prikročiť k opakovanému hlasovaniu. "Mojim záujmom je do poslednej chvíle sa rozprávať s poslancami, dnes pred nich predstúpim a budem sa uchádzať o ich dôveru," avizovala svoje vystúpenie v pléne NR SR.
Na otázku, či je možné, aby koalícia fungovala ďalej, aj keď euroval prejde, premiérka odvetila, že sa nedá pokračovať tak, aby vláda riešila len vnútorné problémy koalície namiesto problémov SR. "O takéto pokračovanie nemôže mať nik zodpovedný záujem, preto dovoľte, aby som odpovedala stručne, že máme záväzok programového vyhlásenia vlády a pre mňa je prioritný," uistila.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona