R. Sulík otvoril 22. schôdzu, poslancov čaká takmer 100-bodový program

NETKY.SK • 6 September 2011, 18:43 • 2 min
R. Sulík otvoril 22. schôdzu, poslancov čaká takmer 100-bodový program

R. Sulík otvoril 22. schôdzu, poslancov čaká takmer 100-bodový program

slovakia

left justify in out

img

Predseda Národnej rady SR Richard Sulík dnes otvoril rokovanie 22. schôdze parlamentu. Poslancov po letnej odmlke čaká približne 100-bodový program. Rozhodovať by mali o viacerých ústavných zákonoch, o liekovej či daňovo-odvodovej reforme, ale aj o novom šéfovi Národného bezpečnostného úradu, ktorým sa má stať poslanec za SaS Kamil Krnáč.
      Definitívne by mali rozhodnúť o zrušení tzv. Mečiarových amnestií. Potrebná je na to ústavná väčšina poslancov, ktorú koalícia nemá a nestačili by jej ani hlasy opozičnej SNS. Predstavitelia Smeru-SD sa už skôr vyjadrili, že Mečiarove amnestie síce boli morálnym suterénom, ale ich zrušenie by bolo suterénom právnym. Zrušenie amnestií by umožnilo súdiť aktérov zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska koncom augusta 1995. Z tohto skutku bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša spred 15 rokov.
      Zákonodarný zbor sa pokúsi aj o oddelenie funkcie predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR a Súdnej rady SR. Keďže ide o novelu ústavy, koalícia opäť narazí na problém s nedostatkom hlasov. Ak by však právnu normu parlament schválil, predsedovi NS SR Štefanovi Harabinovi by mala 1. januára 2012 zaniknúť funkcia šéfa Súdnej rady. Zmena, ktorú navrhla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS), so sebou prinesie aj novely ďalších zákonov, a to o sudcoch a prísediacich, Súdnej rade SR a o súdoch.
      Novela zákona o sudcoch a prísediacich má opäť zaviesť pravidelné hodnotenie sudcov. Opakovať by sa malo každých päť rokov. Zmena zákona o súdoch má zas posilniť prvok transparentnosti a otvorenosti systému rozhodovania Súdnej rady. Hlasovanie Súdnej rady SR má byť totiž vždy verejné a odlišné stanovisko jej člena sa má zverejňovať rovnako ako uznesenie rady.
      Poslanci by mali rozhodovať aj o novele Ústavy SR z dielne Smeru-SD, ktorá má zdôrazniť, že Slovensko zaručuje individuálne, a nie kolektívne práva a slobody. Do druhého čítania ju posunula opozícia spolu s piatimi poslancami KDH a nezávislými Igorom Matovičom a Andrejom Ďurkovským. Zmenu základného zákona štátu podnietila nová maďarská ústava.
      Plénum ďalej čaká záverečné hlasovanie o liekovej reforme ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH). Rozhodnúť má o zákone o lieku, ktorý mení spôsob predpisovania liekov aj o zákone o rozsahu a podmienkach úhrady liekov zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia, ktorý mení spôsob stanovovania cien liekov a zdravotníckych pomôcok.
      Poslanci by mali v prvom čítaní prerokovať tiež daňovo-odvodovú reformu, ktorej základom je zavedenie tzv. superhrubej mzdy. Po zjednotení súčasnej hrubej mzdy s odvodmi doteraz platenými zamestnávateľom budú platiť odvody v novej výške zamestnanci, ale aj živnostníci a dohodári. Ministerstvo práce navrhuje tiež zmenu valorizácie dôchodkov či naviazanie veku odchodu do dôchodku na predpokladaný priemerný vek dožitia.
      Okrem priebežného dôchodkového systému čakajú zmeny aj druhý, tzv. sporivý pilier. Ak prejde novela v navrhovanej podobe, prinesie viac fondov, menej garancií a automatický vstup pre mladých ľudí do tohto systému. Po novom by mali vzniknúť štyri dôchodkové fondy - dlhopisový, zmiešaný, akciový a úplne nový indexový fond. Garantovanú istinu by mal mať pritom len prvý z nich.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies