R. SULÍK: Opozícia je v stave, aby po roku 2016 vládla

NETKY.SK • 14 Október 2012, 18:51 • 2 min
R. SULÍK: Opozícia je v stave, aby po roku 2016 vládla

R. SULÍK Opozícia je v stave, aby po roku 2016 vládla - Politika Strany KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd a SaS dokážu byť funkčnou alternatívou voči Smeru-SD a po parlamentných voľbách v roku 2016 budú schopné spolu vládnuť.

slovakia

left justify in out

img

Strany KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd a SaS dokážu byť funkčnou alternatívou voči Smeru-SD a po parlamentných voľbách v roku 2016 budú schopné spolu vládnuť. "Dnešná opozícia má príležitosť a je v stave, aby po roku 2016 vládla. Sú mnohé témy, na ktorých sa zhodneme. Dokážeme byť dobrou a funkčnou alternatívou voči Robertovi Ficovi (Smer-SD). Myslím si, že od roku 2016 vie pravica postaviť funkčnú a schopnú vládu. O tom som presvedčený," povedal v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike predseda SaS Richard Sulík.
      Podľa lídra liberálov by boli dobrým signálom o schopnosti spolupracovať pri budúcoročných voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) či pri spoločnom prezidentskom kandidátovi. "Vnímame ako dôležitý signál, aby opozícia našla spoločného kandidáta, ktorý porazí Roberta Fica," uviedol Sulík. Andrej Kiska, ktorý sa spomínal ako možný kandidát SaS, bude podľa Sulíka občiansky kandidát.
      Sulík priznal, že SaS sa nedohodne s KDH napríklad na registrovaných partnerstvách, ale to neznamená, že v iných dôležitých veciach nedokážu nájsť zhodu. Nazdáva sa, že bývalí koaliční partneri sú schopní spolupracovať, aj keď majú na niektoré veci iný názor. Rozmanitosť je však podľa neho dobrá.
      "Vždy tu bude nejaká odlišnosť v stranách. Veď my tam nemáme všetko Kolesíkov (Smer-SD), vždy sa nájdu poslanci, ktorí majú iný názor, veď to je dobré. Keď chcete, aby sme všetci hovorili jednotne, to choďte do Smeru. My máme veľa spoločného. Toľko, že dokážeme spolu vládnuť," reagoval Sulík na otázky, prečo opozícia, hoci hovorí o ochote spolupracovať, nevydáva signál o jednotnosti.
      Za pravdu mu dali aj ostatní diskutéri - šéfovia SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd Pavol Frešo, Ján Figeľ a Béla Bugár. Frešo zároveň zdôraznil, že pravica musí pracovať tímovo. Ak to tak nebude, neuspeje. "Ak nám dajú ľudia v budúcnosti dôveru, musíme ukázať, že dokážeme spolu vládnuť," povedal. Bugár doplnil, že strany musia nájsť spoločné témy a myslí si, že štvorica pravicových strán to môže dokázať.
      Strany sa zhodujú, že schopnosť spolupracovať môžu ukázať pri dohodách pri voľbách do VÚC aj pri prezidentských. "Zhoda, dohoda je dôležitá," zdôraznil Figeľ. Rokovania už prebiehajú, strany však upozorňujú, že na prezidentského kandidáta je ešte čas. "Rokujeme, štyri strany majú snahu nájsť spoločného kandidáta. Žiadna dohoda ale ešte nie je," poznamenal Bugár. Strany sa zhodujú, že to má byť človek, ktorý dokáže konkurovať kandidátovi Smeru-SD. "Stredopravé spektrum má ponúknuť víťazného kandidáta," myslí si Frešo. Podľa neho je dobré hovoriť nielen o kandidátovi z politických strán, ale aj o občianskych kandidátoch.
      Diskutujúci si zaspomínali aj na pád vlády Ivety Radičovej. Sulík trvá na tom, že Radičová nemala spájať hlasovanie o eurovale s dôverou vláde. Odmieta tvrdenie, že SaS tým, že nevyslovila Radičovej vláde dôveru, umožnila návrat Fica k moci. Frešo pripomenul, že Radičová mala právo spájať hlasovania. Je presvedčený, "že dobrý líder vie, kedy si má vypýtať dôveru". Priznal, že keby bol na Radičovej mieste, urobil by to isté. "Keby som mal ja také turbulencie niekoľko týždňov ako ona, tiež by som to postavil na hranu," poznamenal.
      Sulík reagoval tým, že Radičová si mohla vypýtať dôveru inokedy. Bugár pripustil, že keby vláda nepadla na eurovale, padla by na niečom inom. "Bolo otázkou času, kedy by padla vláda," poznamenal. Všetci štyria lídri sa zhodujú na tom, že pád Radičovej vlády bol jeden z najzbytočnejších. Zároveň tvrdia, že sa strany musia poučiť z minulosti a hľadať dohody a spôsob spolupráce.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies