R. SULÍK: Benzín v autách NR SR sa kradol, podal som trestné oznámenie

NETKY.SK • 10 Jún 2011, 09:43 • 2 min
R. SULÍK: Benzín v autách NR SR sa kradol, podal som trestné oznámenie

R. SULÍK: Benzín v autách NR SR sa kradol, podal som trestné oznámenie

slovakia

left justify in out

img

Povolenú spotrebu až na úrovni 19,5 litra na sto kilometrov mali šoféri Národnej rady SR na základe rozhodnutia bývalého vedúceho Kancelárie NR SR Viktora Stromčeka (nominant Smeru-SD). Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda Národnej rady SR Richard Sulík (SaS) s tým, že podľa neho sa pohonné hmoty kradli, a preto podal trestné oznámenie.
      Smernica Stromčeka platila od 1. decembra 2009, škoda, ktorá týmto vznikla, je podľa Sulíka vo výške 35.000 eur. Nový kancelár Michal Nižňan (nominant SaS) znížil povolenú spotrebu na 14,5 litra. "V máji 2010 spotrebovala NR 23.500 litrov benzínu, za máj v roku 2011 to bolo 11.500 litrov," povedal Sulík. Podľa jeho slov jazdia všetci normálne tak, ako potrebujú.
      Zároveň zdôraznil, že predošlú povolenú spotrebu na úrovni 19,5 litra ôsmi šoféri parlamentu vždy naplnili na hornú hranicu. "Ten benzín niekde skončil, ja tvrdím, že bol ukradnutý," poznamenal. Dotknutí šoféri majú teraz znížené osobné príplatky na polovicu dovtedy, kým sa škoda parlamentu nevráti. Sulík si dvoch z nich aj osobne pozval a navrhol im, aby parlament opustili. "Oni nič také neplánujú spraviť, nemajú v sebe klapku, ktorá by im povedala, že nie je vhodné tu ostať," podotkol.
      Ako šafárenie bývalého vedenia parlamentu označil aj najatie upratovacej firmy za 6500 eur mesačne napriek tomu, že NR SR má vlastné upratovačky. "Túto zmluvu sme zrušili, toto je mrhanie peniazmi," povedal Sulík.
      Nižňan zároveň informoval, že za prvých päť mesiacov v tomto roku ušetrila Kancelária NR SR vyše 1,3  milióna eur, čo znamená úsporu každý pracovný deň na úrovni 12.606 eur. Cestovné náklady klesli za toto obdobie o 35 percent, energia, voda a komunikácie o 18 percent, materiál o 46,5 percenta, dopravné o 12,29 percenta, rutinná a štandardná údržba o 15,7 percenta, nájomné za nájom o 32,39 percenta a služby o 17,48 percenta. Celková úspora na prevádzke klesla o 21 percent zo 6,2 milióna na 4,9 milióna eur.
      "V nedeľu to bude rok od volieb. Sľubovali sme ukončenie šafárenia s peniazmi daňových poplatníkov a tieto sľuby plníme. Toto je realita, žiadne odhady," deklaroval Sulík. Tiež informoval, že ušetrené peniaze za tento rok, čo budú asi dva milióny eur, poputujú na rekonštrukciu Bratislavského hradu. "Váhostav v rekonštrukcii pokračuje, ale robí to asi o pätinu lacnejšie. Hrad bude podľa našich plánov otvorený 17. novembra," avizoval.
      Sulík už dávnejšie pristúpil k šetreniu aj v rámci svojej limuzíny, ktorú vymenil za Škodu Superb. V posledných dňoch sa však opäť vozí na Mercedese. "Moja škodovečka je v oprave a dúfam, že sa čoskoro vráti. Chýba mi, je to veľké príjemné auto a stojí tretinu. Mám dobrý pocit, keď sa v nej vozím. Ja prejdem asi 1500 kilometrov mesačne, to je naozaj minimálne," dodal.
      S Viktorom Stromčekom sa TASR zatiaľ spojiť nepodarilo. Predseda Smeru-SD Robert Fico odkázal, že na Sulíka nebude nikdy v živote reagovať.
      Exminister financií a poslanec Smeru-SD Ján Počiatek si myslí, že zo strany šéfa SaS išlo len o vypúšťanie hmly. "Toto naozaj nie je hodné ani komentára. Nech podajú trestné oznámenie, keď niekto niekde pochybil, tak pochybil. Už sme sa toľko napočúvali o tom, kde všade ušetrili, čo všetko zredukovali, ale kde to je v tých číslach? Jediné, kde reálne zobrali veľké množstvo peňazí, sú veľké sektory, kde zredukovali napríklad financovanie zdravotníctva," upozornil. Tvrdí, že vláda sa chváli, kde všade ušetrila, "ale realita je, že to zadlženie bude ešte väčšie ako za našej vlády".
      Strana Smer-SD v stanovisku odkázala, že Sulík a jeho strana SaS sú súčasťou koalície, ktorá zvýšila dane, znížila reálne mzdy a prehĺbila zadlžovanie Slovenska z 5000 na 5700 eur v prepočte na obyvateľa. "Aktuálna frekventovaná medializácia predstaviteľov SaS vyplýva z rozčarovania z výrazného poklesu preferencií ich strany. Tie potvrdzujú, že ľudia vrátane voličov SaS sa cítia podvedení, keďže koalícia nesplnila svoje predvolebné sľuby," uviedla hovorkyňa Smeru-SD Silvia Belešová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies